Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 03. 2013. 20:55 >> 20:52

SJUTRA SAHRANA

Redovi za oproštaj od Čavesa

Desetine hiljade Venecuelanaca čekale su cijelu noć i dobar dio dana u redu dugačkom kilometrima da bi odale počast predsjedniku Ugu Čavesu koji je umro u utorak.

Tijelo predsjednika je izloženo u zgradi Vojne akademije gdje se tihi defile prekida ispaljivanjem topovske salve svakog sata. Čaves leži u kovčegu prekrivenom staklom, odjeven u svoju zelenu vojnu uniformu i s crvenom beretkom koja ga je proslavila među zemljacima.

 

Njegov kovčeg je tu donijet juče iz vojne bolinice gdje je umro. Prevezen je putem dugim osam kilometara kroz Karakas od bolnice do Vojne akademije kada je stotine hiljada ljudi, mnogi obučeni u crveno, boju njegove Socijalističke partije, izašlo da ga isprati.

Od sinoć se formirao dug red ispred Vojne akademije, neki su čekali preko devet sati samo da bi nakratko mogli da stanu ispred "komandanta" i pozdrave ga.

Počasnu gardu kraj kovčega čine predsjednikovi saradnici, potpredsjednik Nikolas Maduro, koga je Čaves odredio za svog nasljednika, i predsjednik Skupštine Diosdado Kabelo, kao i njegova majka Elena Frias i njegovo četvoro braće.

 

Državna televizija direktno prenosi defile pored kovčega predsjednika koji je umro od raka u 59. godini posle 14 godina na vlasti. Sahrana će biti sjutra, ali još nije objavljeno tačno mjesto i vrijeme.

Stotine zvaničnika i članova vladajuće Socijalističke partije oprostilo se od Čavesa sinoć, prije nego što je kapela otvorena za javnost.

Sinoć su se Čavesu poklonili i šefovi država Argentine, Kristina Kirhner, Urugvaja Hose Muhika i Bolivije Evo Morales.

Dolazak na sahranu najavili su i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžadad i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, kao i predsjednica Brazila Dilma Rusev, predsjednici Perua Olanta Humala, Ekvadora Rafael Korea, Nikaragve Danijel Ortega, Meksika Enrike Penja Nieto i Čilea Sebastian Piera.

Nekoliko latinoameričkih zemalja proglasilo je nacionalnu žalost  uključujući Peru, Ekvador, Nikaragvu, Kubu, Čile i Brazil.

Objava smrti Čavesa izazvala je pravi šok u Venecueli i otvorila period nesigurnosti u zemlji duboko podijeljenoj između pristalica i protivnika čovjeka koji je dominirao političkim životom od dolaska na vlast 1998. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније