Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 04. 2014. 14:35   >>  15:25 7

MEĐUNARODNO PRAVO

Lavrov: Ako budemo napadnuti, uzvratićemo

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da će Rusija uzvratiti ukoliko interes njenih građana ili sami građani budu direktno ugroženi u Ukrajini.

Lavrov je za "Raša tudej" rekao da smatra da napad na ruske građane jeste napad na Rusku Federaciju i da ne vidi drugi izbor do "odgovora u skladu sa međunarodnim pravom".

"Ako budemo napadnuti, svakako ćemo odgovoriti. Ako naši legitimni interesi budu direktno napadnuti, kao u Južnoj Osetiji, ne vidim drugi izbor", rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije zaoštrio je retoriku u danu u kom se nastavlja "antiteroristička akcija" ukrajinskih vlasti, ali nije precizirao da li tu misli na Krim.

Govoreći o gomilanju trupa na granici sa Ukrajinom, on je istakao da ruske trupe nijesu prešle granicu i da su i dalje na ruskoj teritoriji.

Lavrov je ponovo optužio Vašington da želi da manipuliše situacijom i rekao da SAD imaju velikog udjela u ukrajinskoj krizi.

"Nema razlogda da ne vjerujemo u to da Amerikanci vuku sve konce. Indikativno je to što su za posjetu Ukrajini potpredsjednika Džoa Bajdena izabrali trenutak nastavka operacije vlasti u Kijevu, nakon što se pokretanje operacije dogodilo poslije posjete šefa CIA Džona Brenona", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je Ukrajina "samo još jedna manifestacija američke nevoljnosti da popusti u geopolitičkoj borbi".

"Amerikanci nijesu spremni da priznaju da ne mogu da vuku konce iz Vašingtona baš na svakom kraju svijeta", rekao je Lavrov.

Nešto prije ovih izjava, Lavrov je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji je zatražio da "Rusija smiri retoriku".

Keri je Lavrovu poručio i da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije Rusiji ukoliko se ne smire tenzije u istočnoj Ukrajini.

(B92)

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније