Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 04. 2014. 08:17 >> 08:16
5

OŠTRO

Keri prijeti Rusiji

Rusija nije preduzela "nijedan jedini korak" na ispunjenju uslova sporazuma postignutog prije nedjelju dana na deeskalaciji napetosti u Ukrajini, kaže Džon Keri.

U neobično oštrom obraćanju, državni sekretar SAD je rekao da ukoliko Moskva ne preduzme hitne korake na deeskalaciji krize, Vašington neće imati izbora već da uvede dodatne sankcije, prenijele su agencije. Biće to "ozbiljna" i "skupa greška", rekao je Keri.

"Prozor za promjenu kursa se zatvara", rekao je Keri novinarima. "(Ruski) predsjednik (Vladimir) Putin i Rusija se suočavaju sa izborom. Ukoliko Rusija izabere put deeskalacije...svi mi ćemo to pozdraviti. Ali ako Rusija to ne uradi, svijet će se postarati da gubici za Rusiju samo rastu", kazao je Keri.

Predstavnici prijelaznih ukrajinskih vlasti su "od prvog dana" držali svoju riječ pošto su pristali na sporazum u Ženevi, rekao je Keri, optužujući Rusiju za "sveobuhvatni napor da aktivno sabotira" demokratski proces u Ukrajini.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se pro-ruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani. Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, a SAD i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize.

Rusija međutim negira sve navode da je ona odgovorna za eskalaciju i nesmirivanje krize, tvrdeći da se Zapad ne pridržava sporazuma iz Ženeve.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније