Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 03. 2013. 12:17 >> 12:09

VENECUELA

Oproštaj od Uga Čaveza

Više od 20 šefova država prisustvovaće oproštaju od predsednika Venecuele Uga Čaveza, koji je preminuo u utorak u 58. godini poslije dvogodišnje borbe sa kancerom.

Ceremoniji u Karakasu prisustvovaće njegovi bliski saveznici predsjednik Ekvadora Rafael Korea, bivši i sadašnji vođa Brazila Dilma Rusef i Luis Injasio Lula da Silva kao i kubanski lider Raul Kastro, javio je Rojters.

Među prvima, nakon njegove smrti, u Karakas je došla Čavezova bliska prijateljica, predsednica Argentine Kristina Fernandez. Ona se u četvrtak avionom vratila u Buenos Aires, pišu lokalni mediji, navodeći da Fernandez neće prisustvovati državnom oproštaju od Čaveza.

Oproštaju bi trebalo da prisustvovuju predsjednik Irana Mahmud Ahmedinežad kao i delegacija iz SAD.

"Najznačajnije je što je on otišao neporažen", izjavio je Raul Kastro, imajući u vidu da je na izborima osvojio još jedan predsjednički mandat u nizu, za 14 godina provedenih na čelu države.

"On je bio nepobjediv. Otišao je pobjednički i upisao se u istoriju", rekao je Kastro.

Čavez je u oktobru 2012. ponovo izabran za predsednika sa 55 odsto osvojenih glasova, ali je bio previše bolestan da bi položio zakletvu za svoj novi šestogodišnji mandat, koji je trebalo da počne 10. januara.

Privremeni predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je juče da će telo preminulog predsednika Čaveza, posle današnjeh oproštaja, biti izloženo na odru još sedam dana.

Telo Uga Čaveza biće balsamovano "kako bi narod Venecuele mogao večno da ga gleda", rekao je Maduro, koji će danas, nakon državne sahrane, položiti zakletvu kao vršilac dužnosti predsjednika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније