Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 03. 2013. 17:46 >> 17:38

U ORGANIZACIJI SAD

Preko Hrvatske prevoženo oružje za sirijske pobunjenike

Od početka novembra 2012. do februara ove godine, sa zagrebačkog areodroma Pleso poletjelo je ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike, objavio je danas Jutarnji list pozivajući se na diplomatske izvore.

Osim hrvatskog oružja, tim avionima prevoženo je i oružje drugih evropskih država, među kojima i iz Velike Britanije, a, kako navodi zagrebački dnevnik, sve u organizaciji SAD.

 Procjenjuje se da je prevezeno oko 3.000 tona različitog oružja i municije.

  Navodno je dva do tri transporta oružja obavila turska aviokompanija Turkiš kargo, u vlasništvu Turkiš erlajnza, a potom je prevoz preuzela jordanska kompanija Jordanian internešenel er kargo.

 

  Prema navodima Jutarnjeg lista, američki funkcioneri angažovali su partnere : Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. SAD su organizovale prikupljanje, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile oružje.

  List piše da je Hrvatska dio viška naoružanja - raketne bacače M79 i RPG-22, ručne bacače granata RBG-6 i bestrzajne topove M60 izdvojila iz svojih skladišta, a nepoznata količina tog oružja otpremljena je u Siriju turskim avionima sa zagrebačkog aerodroma još početkom novembra prošle godine.

 U američkoj organizaciji na Pleso je dopremano i oružje nekih evropskih država koje je potom transportnim avionima Jordanian internešenel karga otpremano u Jordan, a potom u Siriju.

  Zagrebački dnevnik podsjeća da o velikim količina oružja koje stiže pobunjenicima svjedoče i snimci objavljeni na jutjubu na kojima se pobunjenici hvale novim vrstama oružja.

  Navodno je dio oružja prevoženog preko Zagreba završilo i u rukama džihadskog pokreta Ahram al-Sham, ali i brigade Mučenika Jarmuka, koji su prije nekoliko dana kod Golanske visoravni oteli 20 filipinskih pripadnika UN.

 

 

Sagovornici Jutarnjeg lista navode da je cijela operacija postala sigurnosno sporna kada su u Oblasnoj kontroli vazdušnog saobraćaja BiH počeli da se raspituju odakle iznenada toliko letova jordanske kompanije iz Zagreba.

  List podsjeća da je na snazi embargo na izvoz oružja Siriji što je podržala i Hrvatska koja ga formalno ovom operacijom nije prekšila, jer je oružje prodala Jordanu.

  SAD su odigrale ključnu ulogu u procesu ulaska Hrvatske u NATO i sada u EU, pa je jasno da je Hrvatska kao vjerna saveznica pozitivno odgovorila na američki zahtjev za učešće u operaciji dopremanja oružja u Siriju, zaključuje zagrebački dnevnik.

Vlada Hrvatske više puta je demantovala pisanja medija, uključujući i Njujork tajms o navodnoj prodaji oružja sirijskim pobunjenicima. Upravo zbog pisanja medija o naoružavanju pobunjenika, hrvatski državni vrh je prošle sedmice odlučio da inicira povlačenje 97 hrvatskih vojnika iz posmatračke misije UN na Golanskoj visoravni.

 Premijer Zoran Milanović rekao je da zbog pisanja medija hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније