Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 05. 2014. 13:04 >> 13:06

U URUGVAJU

Gram marihuane manje od dolara

Urugvajske vlasti objavile su detalje o tome kako će se u toj zemlji marihuana legalno proizvoditi i prodavati.

 

Prema predlogu zakona licencirane apoteke prodavaće marihuanu po cijeni manjoj od jednog dolara za gram, a potrošači će moći mjesečno da kupe najviše 40 grama. Osim toga, svako domaćinstvo moći će da uzgaja šest stabljika kanabisa, a marihuana će moći da konzumiraju na istim mjestima na kojima je dopušteno pušenje cigareta.

Prošle godine, Urugvaj je postao prva država na svijetu koja je legalizovala proizvodnju, prodaju i konzumaciju marihuane.

Očekuje se da će zakon koji je predložio predsjednik Hose Mujica stupiti na snagu početkom naredne sedmice.

Visoki vladin zvaničnik izjavio je u petak da će gram marihuane koštati između 20 i 22 pesosa (0,85 i 0,95 dolara).

Vlada procjenjuje da se trenutna potražnja marihuane u Urugvaju kreće između 18 i 22 tona, za što je potrebno oko 10 hektara plantaža kanabisa.

Konzumacija marihuane biti će dopuštena u većini javnih prostora gdje je dopušteno i pušenje duvana - ali ne i na radnim mjestima.

Vozači uhvaćeni pod uticajem marihuane biće kažnjeni istom kaznom kao voze pod dejstvom alkohola.

Urugvajska vlada nada se da će joj ovaj zakon pomoći u borbi protiv kartela, međutim kritičari upozoravaju da će izložiti veći broj ljudi drogi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније