Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 06. 2014. 18:43 >> 18:44

RUSI IH “NAUČILI”

Slovačka i Češka bez stranih vojnika

Slovačka se danas pridružila susjednoj Češkoj u odbacivanju mogućnosti da na teritoriji te države budu raspoređeni strani vojnici.

"Ne mogu da zamislim da na našoj teritoriji budu strani vojnici u formi nekakvih baza", rekao je slovački premijer Robert Fico, upitan na konferenciji za novinare o najavi Baraka Obame o jačanju vojnog prisustva Alijanse u istočnoj Evropi zbog krize u Ukrajini.

Fico je rekao da Slovačka namjerava da ispuni svoje obaveze prema NATO uprkos budžetskim ograničenjima i da on može da vidi da postojeće vojne baze budu iskorišćene za vježbe stranih jedinica, što je činjeno u prošlosti, prenio je Rojters.

Objašnjavajući zašto su Slovaci osjetljivi na bilo kakvo prisustvo stranih vojnika, Fico je naveo sovjetsku invaziju 1968, za čim je uslijedilo dvije decenije sovjetskog prisustva u zemlji, koja se 1993. raspala na Češku i Slovačku.

"Slovačka ima istorijsko iskustvo sa učešćem stranih trupa. Sjetimo se invazije 1968. Stoga je ta tema naročito osjetljiva za nas", rekao je on.

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je juče kao odgovor na Obamine najave da Češka ne traži da strani vojnici budu raspoređeni na njenoj teritoriji i da ne podržava pojačano vojno prisustvo NATO u Evropi.

Sobotka dozvoljava mogućnost da neke evropske zemlje, među kojima i Poljska i baltičke zemlje, podnesu takve predloge rukovodstvu Sjevrnoatlantske alijanse.

Američki predsjednik Barak Obama je juče od Kongresa zahtijevao da izdvoji dodatnih milijardu dolara za pojačanje vojnog prisustva SAD u istočnoj Evropi zbog nesigurnosti prouzrokovane ukrajinskom krizom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније