Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 03. 2013. 10:25   >>  13. 03. 2013. 16:53 1

REFERENDUM

Foklandi ostaju britanski

Stanovnici Foklandskih ostrva izjasnili su se velikom većinom (98,8 odsto) za ostanak pod britanskom krunom na referendumu kojim su željeli poslati snažnu poruku Argentini koja je glasanje proglasila ništavnim.

Prema zvaničnim rezultatima čak 99,8 odsto birača glasalo je "za", a odziv je bio 92 odsto, prenosi AFP.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg pozdravio je rezultate, rekavši da oni "jasnije nego ikad" pokazuju da stanovnici Foklandskih ostrva žele da ostanu pod britanskom krunom.

 

"Mi smo uvijek jasno govorili da vjerujemo da stanovnici Foklanda imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti i donesu odluku o putu kojim žele da idu. I u 21. vijeku je ispravno da se ta prava poštuju", poručio je Hejg, dodajući da sve zemlje treba da prihvate rezultate referenduma i podrže one koji tu žive da nastave sa razvojem svoje domovine i privrede.

Međunarodni posmatrači iz Kanade, Čilea, Meksika, Novog Zelanda, Paragvaja, SAD-a i Urugvaja pratili su referendum koji je trajao u nedjelju i ponedjeljak. Oni su reki da je referendum, na kome su birači odgovarali na pitanje da li žele da Foklandska ostrva zadrže sadašnji politički status kao prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, bili "slobodni, fer i tehnički ispravni".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније