Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 03. 2013. 10:16 >> 10:58

UGROŽENA DEMOKRATIJA

EU zabrinuta zbog mađarskog ustava

Mađarski parlament je danas usvojio niz spornih promjena ustava, za koje su EU i Savjet Evrope upozorili da bi mogli da ugroze demokratiju i vladavinu zakona.

Za amandmane je glasalo 265 poslanika, 11 je bilo protiv, a 33 uzdržano, prenijela je agencija MTI.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazali su, u zajedničkom saopštenju, da se postavlja pitanje da li su amandmani u skladu sa ustavnim vrijednostima, evropskim pravom i standardima SE.

 

Barozo i Jagland su naveli da su "primili k znanju" usvajanje amandmana u mađarskom parlamentu, ali su izrazili žaljenje što stručnjaci u Briselu i Strazburu nijesu imali prilike da analiziraju te prijedloge prije glasanja. I predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je žaljenje zbog usvajanja amandmana.

"Žalim što je mađarski parlament danas usvojio amandman na ustav, uprkos ozbiljnim strahovanjima da bi mogao da ugrozi demokratske standarde u zemlji", navedeno je u Šulcovom saopštenju. Amandmani, kako je prenijela mađarska agencija, između ostalog omogućavaju samo javnim medijima da prenose političke reklame u predizbornim kampanjama za nacionalni i evropski parlament, uz obavezu da sve stranke budu podjednako medijski zastupljene.

Takođe, mada beskućništvo nije kriminalizovano, vlasti imaju pravo da zabrane naseljavanje u nekim djelovima javnog prostora, ali su i obavezne da obezbijede smještaj za beskućnike.

Parlamentu se dozvoljava da prizna vjerske organizacije kao Crkve, studenti čije školovanje finansira država moraće da rade u Mađarskoj određeni period poslije diplomiranja, a ukoliko odluče da se isele iz zemlje moraće da plate troškove studiranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније