Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 03. 2013. 11:35 >> 11:27

PRIJETNJA ZA MIR

SAD zabrinute zbog prijetnji Pjongjanga

Pjongjang će se još više izolovati od svijeta i potkopati napore da se osigura mir u tom dijelu Azije, saopštila Bijela kuća.

Bijela kuća je zabrinuta zbog novih ratnih prijetnji Sjeverne Koreje, uz ocjenu da će takva politika Pjongjang još više izolovati od ostatka svijeta i potkopati međunarodne napore da se osigura mir i stabilnost u tom dijelu Azije.

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da je uvelo sankcije za jednu sjevernokorejsku banku i neke zvaničnike, zbog sumnje da je preko nje išla kupovina oružja za masovno uništenje.

 

Tim mjerama je zamrznuta sva imovina banke koja bi se našla u SAD-u, dok se građanima Amerike zabranjuje bilo koja vrsta poslovanja.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Baraka Obame, Tom Donilon izjavio je da su prijetnje Pjongjanga preuveličane, ali da će SAD zaštititi svoje saveznike.

"Da ne bude sumnje ili zabune: upotrijebićemo sve svoje kapacitete da zaštitimo i odgovorimo na prijetnje Sjeverne Koreje našim saveznicima", istakao je Donilon.

On je najavio da će se u maju održati sastanak Obame sa novom južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye.

Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države počele su juče druge vojne vježbe u kojima učestvuje na hiljade vojnika i pored prijetnji Sjeverne Koreje da će raskinuti sporazum o primirju i preduzeti odlučne mjere odmazde.

Sjeverna Koreja je osudila združene manevre kao provokativnu pripremu za invaziju i saopštila da će prestati da važi sporazum o primirju sa Jugom potpisan 1953. kojim je okončan Korejski rat.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније