Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 03. 2013. 18:34 >> 18:24

TRAŽE FLEKSIBILNIJI BUDŽET

Parlament: Prijedloga budžeta EU na doradu

Evropski parlament danas je odbacio prijedlog višegodišnjeg budžeta EU koji su usvojili evropski lideri i zatražio da se izmijeni kako bi ga usvojio prilikom glasanja u julu.

Evropski parlament je podržao predviđeni nivo sredstava u budžetu, ali je zatražio fleksibilniji budžet, mogućnost revizije u srednjoročnom periodu i rješavanje pitanja deficita u ovogodišnjem budžetu koji se procenjuje na 17 milijardi eura.

Lideri EU su 8. februara postigli nakon dugih pregovora kompromis o budžetu kojim je predviđeno 960 milijardi eura u preuzetim obavezama članica, uz stvarna plaćanja ili rashode od 908,4 milijardi.

"Evropski parlament smatra da ne može da prihvati, osim ako se ne ispune neki suštinski uslovi, ovaj dogovor koji će vezati ruke Uniji na narednih sedam godina", navodi se u rezoluciji.

 

U rezoluciji se ukazuje na sve veći problem budžetskih isplata zbog čega ne mogu da se pokriju troškovi, što ugrožava programe EU.

Evropski parlament je izrazio "čvrsto protivljenje finansijskom okviru koji bi mogao da dovede do strukturnog deficita" i podsjetio da u budžetu EU ne može biti deficita.

Poslanici pozivaju i na uvođenje sistema koji će omogućiti izvorne prihode za budžet EU, koji se sada 80 odsto finansira doprinosima članica, i naglasili da svi troškovi za EU moraju ići kroz budžet.

Kritikujući nedovoljan uvid u postizanje kompromisa među liderima EU, poslanici su istakli da žele da pokrenu pregovore sa Savjetom EU kako bi se obezbijedilo da Unija dobije moderan budžet koji može da podstakne zapošljavanje i rast.

U slučaju da do početka 2014. godine ne bude postignut dogovor, primjenjivaće se dogovoreni nivo bužetskih sredstava za 2013. godinu pošto se uskladi sa inflacijom. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније