Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 03. 2013. 10:06   >>  10:02 27

VATIKAN

Ustoličenje Franja I 19. marta

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, biće ustoličen 19. marta. Najveći svjetski zvaničnici čestitali Franju I izbor za novog papu.

 

 

Za novog papu sinoć je izabran Argentinac italijanskog porijekla Horhe Mario Bergoljo  rođen 17. decembra 1936., objavljeno je sinoć s balkona bazilike Svetog Petra. Kardinal je odabrao ime Frančesko Prvi. Ustoličenje će se održati 19. marta, i ima samo ceremonijalnu ulogu.

Bergoljo je bio nadbiskup Buenos Ajresa. Konzervativac je i zalaže se za socijalnu pravdu. Poznat je kao jako skromna osoba, i često ga zbog asketskog života nazivaju "kardinalom siromašnih" . Koristi javni prevoz i živi u malom stanu, iako mu je dostupna rezidencija u biskupskoj palati. Optuživao je pojedine crkvene čelnike za hipokriziju, i podsjećao ih je da je Isus lično pomagao siromašnima i bolesnima. Zanimljivo je da, prema navodima Asošijejted presa, novi papa nema jedno plućno krilo. Naime, ono mu je odstranjeno zbog infekcije tokom djetinjstva.

 

Nakon završetka teološke škole u Buenos Airesu, 1958. pridružio se monaškom redu jezuita. Jezuiti su poznati kao "Božji ratnici", zbog vojne prošlosti svog osnivača, viteza Ignasia de Lojole, i zbog spremnosti da borave bilo gdje u svijetu, u najgorim životnim uslovima. Franjo I je postao svještenik 1969, a doktorirao je u Njemačkoj nekoliko godina kasnije.

 "Ovo je put bratstva i povjerenja. Pomolimo se za cijeli svijet jer u njemu vlada veliko bratstvo. Svijet treba da krene putem ljubavi. Nadam se da da će put kojim ćemo krenuti,  moja braća i ja, biti uspješan u evangelizaciji ovoga predivnoga grada",  rekao je sinoć papa vjernicima.

“Braćo i sestre, sada vas napuštam”, izjavio je pošto je blagoslovio okupljene. “Hvala vam na dobrodošlici i vidjećemo se uskoro. Želim vam laku noć i dobar san”. Sa tim riječima, novoizabrani papa se sinoć povukao sa balkona.

Kada je bio izabran za kardinala , Bergoljo je stotine Argentinaca ubijedio da ne putuju u Rim kako bi proslavili sa njim, već da novac koji bi potrošili na avionske karte daruju siromašnima.

 

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun,   kazao je da se raduje budućoj saradnji UN-a i Svete Stolice pod vođstvom pape Franja. "Mi dijelimo mnoge ciljeve  promociju mira, socijalnu pravdu i ljudska prava, borbu protiv siromaštva i gladi", kazao je Ki Mun, dodavši kako je siguran da će Franjo nastaviti da gradi međuvjerski dijalog na naslijeđu prethodnika.


Predsjednik SAD Barak Obama pozdravio je izbor novog pape, ocijenivši da izbor argentinskog kardinala govori o duhu Južne Amerike, koja postoje sve važnija. Obama je novog papu nazvao "zaštitnikom siromašnih i najranjivih među nama".

Najviši evropski zvaničnici uputili su čestitku argentinskom kardinalu na izboru za novog papu. "U ime Evropske unije upućujemo iskrene čestitke na vašem izboru. Želimo vam dug i blagoslovljen pontifikat, koji će omogućiti Vašoj Svetosti i Katoličkoj crkvi da brani i promoviše temeljne vrijednosti mira, solidarnosti i ljudskog dostojanstva", kaže se u zajedničkoj čestitci koju su novoizabranom papi  uputili predsjednik Savjeta Evrope Herman Van Rompej i predsjednik Evropske komisije Žozel Baroso. Odvojeno mu je čestitao i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

 

Francuski predsjednik Fransoa Oland u čestitci je naveo da će Francuska ,kao zemlja istorijski vjerna načelima slobode, bratstva i jednakosti, nastaviti plodan dijalog kakav je uvijek imala sa Svetom Stolicom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, kći protestantskog svještenika, iskazala je radost zbog hriršćana u Južnoj Americi i kazala kako mnogi očekuju da će novi papa biti usmjeren ne samo prema vjeri nego i prema miru i pravdi u svijetu.

Britanski premijer Dejvid Kamerun nazvao je Franjin izbor sjajnim danom za 1,2 milijarde katolika u svijetu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je papu da posjeti Vitlejem, mjesto Isusovog rođenja.



Prvo obraćanje Franja I :

 

 

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније