Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 03. 2013. 23:10 >> 23:01

OPREZNIJE SA STRANCIMA

Na Grenlandu pobjeda opozicije

Vodeća opoziciona stranka dobila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima na Grenlandu. Očekuje se ukidanje spornog zakona koji omogućava stranim investitorima otvaranje rudnika sa jeftinom uvoznom radnom snagom.

Prema zvaničnim rezultatima parlamentarnih izbora na Grenlandu, vodeća opoziciona stranka, koja se u predizbornoj kampanji zalagala za veću kontrolu ministara i povećanje poreza za njih, osvojila je najveći broj glasova.

Stranka Siumut, čija je liderka Aleka Hamond, dobila je oko 42 odsto glasova, odnosno oko 14 poslaničkih mjesta u Parlamentu koji ima 31 poslanika, što znači da će morati da formira koaliciju, prenosi Rojters.

Partija premijera Kupika Klejsta osvojila je oko 34 odsto glasova, objavila je grenlandska nacionalna televizija KNR.

Kampanju je obilježilo pitanje da li će Grenland, najveće ostrvo na svijetu i autonomna danska teritorija, otvoriti vrata za strane investitore i tako ubrzati eksploataciju ili će se tome pristupiti opreznije kako bi se sačuvala priroda, dok su političari svjesni da je riječ i o budućoj geopolitičkoj ulozi Grenlanda.

Sve glavne partije u parlamentu zalažu se za eksploataciju nekih od netaknutih prirodnih resursa, jer vjeruju da to može smanjiti zavisnost Grenlanda od bivše kolonijalne sile Danske i stvoriti uslove za potpunu nezavisnost.

Kandidatkinja opozicione socijaldemokratske partije Siumut Aleka Hamond zagovara oprezniji pristup kako bi se Grenland "zaštitio od invazije investitora koji žele najveći dio kolača", dok se Vlada aktuelnog premijera Kupika Klejsta zalagala za brži razvoj.

U decembru je parlament usvojio sporni zakon koji omogućuje investitorima iz Kine i SAD da sa jeftinom stranom radnom snagom otvore rudnike, a koji Klejst sad ponovo želi da ukine.

Tokom njegovog mandata, Grenland je dodelio oko 150 licenci za istraživanje svog rudnog bogatstva, ali na ostrvu i dalje radi samo jedan rudnik.

Grenland posjeduje velika nalazišta šest od 14 sirovina potrebnih evropskoj industriji, tako da je i EU veoma zainteresovana za budućnost ovog arktičkog ostrva.

Grenland, koji nije dio Evropske unije, dogovorio je sa Briselom da će dobiti oko 25 miliona eura na godinu dana za pomoć u zajedničkim istraživanjima i razvoj rudarskog sektora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније