Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 07. 2014. 17:32 >> 08:46
12

CIVILNI BOING 777

Ukrajina: 298 mrtvih u padu aviona

Putnički avioni Malezijan erlajnska Boing 777 srušio se u istočnoj Ukrajini, a poginulo je svih 283 putnika i 15 članova posade, saopštio je predstavnik ukrajinskog MUP-a Anton Geraščenko. Avion je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur, a među putnicima bila su 154 Holanđanina, 27 Australijanaca, 23 Maležanina. Kako javlja "Russia today" letjelica je pala na 50 km od granice s Rusijom. Među stradalima je i osamdesetoro djece, javlja Indipendent. Proruski aktivisti saopštili da su spremni na trodnevnu obustavu vatre kako bi se završio uviđaj na mjestu pada aviona, javlja Rojters.

Ukrajina: Dokaz da su Rusi krivi za obaranje aviona

Ukrajinske bezbjednosne službe tvrde da su presrele konverzaciju koja dokazuje da su Rusija i proruski separatist odgovorni za današnje obaranje malezijskog putničkog aviona, preneo je britanski “Telegraf”.

“Kijev post” je preveo razgovor koji je objavila ukrajinska vlada. Prvi razgovor se navodno odvija između oficira ruskih obavještajaca i komandanta separatist. “Upravo smo oborili avion”, kaže oficir.

Drugi poziv se, opet navodno, odvija između dvojice separatist od kojih jedan ispituje mjesto pada aviona, gdje na sopstveno iznenađenje saznaju da je let bio civilni.

“To je 100 odsto putnički avion. Dođavola! Ostaci su popadali pravo u dvorišta kuća”, kaže jedan od njih.

23.01 - U srušenom avionu nalazila su se 154 Holanđanina, 27 Australijanaca, 23 Maležanina, saopštio je zvaničnik iz "Malejža erlajnsa", prenosi Rojters.

22.55 - Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da se katastrofa malezijskog aviona ne bi desila da Kijev nije obnovio akcije protiv pobunjenika na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

22.48 - Velika Britanija zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN kako bi se razmotrila kriza u Ukrajini poslije obaranja malezijskog aviona, prenosi Tanjug.

22:00 -  Šef ukrajinskih bezbjednosnih službi optužio dva ruska obavještajca za umiješanost u obaranje malezijskog aviona, prenosi Rojters.

Avion je navodila ukrajinska kontrola leta, rekao je "Kanalu 24" neimenovani izvor iz ruske kontrole leta

21:37 - Iz Evropske unije je saopšteno da su "šokirani" padom aviona i pozvali su sve strane da utvrde ko stoji iza incidenta.

"Pozivamo na hitnu i detaljnu istragu uzroka pada. Činjenice i orgovornosti treba da budu utvrđeni što je brže moguće. EU će nastaviti da prati to pitanje veoma pažljivo", saopšteno je iz Brisela.

21:22 - Internetom kruži snimak sa sajta "Flightradar" u kome se, navodno, vidi drugi avion koji se nalazio u neposrednoj blizi srušenog Boinga prije pada.

 

 

21:19 - Civilni vazdušni saobraćaj nad Ukrajinom je obustavljen do daljnjeg, saopšteno je iz Eurokontrole(organizacije koja prati vazdušni saobraćaj nad cijelim kontinentom). Proruski aktivisti saopštili da su spremni na trodnevnu obustavu vatre kako bi se završio uviđaj na mjestu pada aviona, javlja Rojters

 

Kako prenosi Rojters, letjelica je trebala da uđe u ruski vazdušni prostor, ali se srušio prije toga. Kijev tvrdi da je avion pogođen projektilom i optužuje pobunjenike za obaranje letjelice. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko nazvao je pad aviona "terorističkim činom".

Iako i ukrajinski mediji tvrde da su avion oborili pobunjenici sistemom "Buk", rukovodstvo samoproklamovane Narodne republike Donjeck(NRD) je odbacilo svaku vezu njihovih oružanih snaga s tim incidentom.

"Naše samoodbrambene snage jednostavno nemaju opremu sposobnu za to", kazao je neimenovani predstavnik NRD, prenose ruski mediji. Avion je letio na visini od 10 km.

Proruski aktivisti saopštili da su spremni na trodnevnu obustavu vatre kako bi se završio uviđaj na mjestu pada aviona, javlja Rojters.

Ukrajinska vojska takođe odbacuje navode proruskih snaga da su oni oborili Boing.

Avion je pao u oblasti Donjeck, koja je pod kontrolom pobunjenika, a oni su saopštili da će crnu kutiju ustupiti Rusiji. 

"Više od 300 nevinih ljudi je ubijeno... poznato je da je poginulo 23 američkih građana", kazao je Zorjan Škirjak savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Interfaksu, a prenosi Rojters.

Šef ukrajinske kontrole leta kazao je da je malezijski avion letio sasvim normalno prije nego što je nestao sa radara.

Ukrajinska vojska je u maju zabranila civilne letove preko regiona Donjeck i Lugansk, te nije jasno kako se avion našao u tom vazdušnom prostoru.

"Boing" je, neposredno prije nego što je ušao u vazdušni prostor Rusije počeo da pada, a pronađen je izgorio na ukrajinskom tlu, naveo je neimenovani izvor, prenio je "Biznis insajder".

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније