Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 07. 2014. 20:41 >> 20:43

KABUL

Smrtna kazna za ubistvo fotoreporterke

Oficir avganstanske policije osuđen je na smrt zbog ubistva fotoreporterke agencije Asošiejtid pres Anje Nidringhaus u Avganistanu, saopštio je sud u Kabulu.

Šest sudija Okružnog suda u Kabulu proglasilo je komandanta policijske jedinice Nakibulaha krivim za ubistvo i izdaju zbog napada na međunarodne novinare u jugoistočnom gradu Hostu, koji su se pripremali da izvještavaju o prvom krugu predsjedničkih izbora.

Sudije su osudile Nakibulaha i na četiri godine zatvora zbog ranjavanja, u istom napadu iz vatrenog oružja, novinarke Asošiejtid presa Keti Ganon. 

Nakibulah, koji, kao i mnogi Avganistanci, ima samo jedno ime, tvrdio je tokom suđenja da "nije normalna osoba", ali sudije su odbacile njegovu tvrdnju. 

On je, takođe, osporavao navode optužbe da je u Pakistanu prošao obuku za ekstremiste, tvrdeći da je dobio samo ljekarsku njegu dok je bio tamo. 

Ganon i Nidringhaus putovale su u Host pod zaštitom avganistanske policije i nalazile su se u policijskoj stanici na obodu grada kada je 4. aprila, prema tvrdnjama očevidaca, Nakibulah prišao njihovom vozilu, uzviknuo "Alahu akbar" (Bog je veliki) i otvorio paljbu iz "kalašnjikova". 

Nidringhaus (48), dobitnica više nagrada za fotografiju, koja je izvještavala tokom sukoba na Balkanu, u Iraku, Libiji i Avganistanu, preminula je na licu mjesta. 

Ganon (60), dopisnica američke agencije iz Avganistana i Pakistana, zadobila je tri prostrjelne rane i još se oporavlja. 

Nakibulah se poslije napada smjesta predao policiji. 

Svjedoci su tokom postupka ocijenili da napad nije bio unaprijed planiran, a optuženi nije objasnio motiv napada. 

Presuda Okružnog suda u Kabulu je prvostepena i osuđeni ima pravo na žalbu u roku od 15 dana pred Žalbenim sudom, a potom i pred Vrhovnim sudom, naveo je AP. 

Pravosnažna presuda će stupiti na snagu kada je bude potpisao predsjednik Avganistana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније