Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 03. 2013. 20:00 >> 19:52

SAD

Obama sljedeće sedmice u istorijskoj posjeti Bliskom istoku

Američki predsjednik Barak Obama sljedeće sedmice biće na bliskoistočnoj turneji, a centralno mjesto biće njegova prva posjeta Izraelu od kako je na toj funkciji.

Obama stiže u Jerusalim u srijedu, a njegov glavni prioritet biće relaksacija odnosa sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjanhuom, koji je juče uspio da postigne dogovor sa druge dvije izraelske partije tako da će biti na čelu vlade još jedan mandat.

Tokom posjete Izraelu Obama će obići muzej holokausta Jad Vašem, jevrejsko nacionalno groblje poznato kao Planina sjećanja, gdje će položiti vijenac na grob osnivača moderne izraelske države Teodora Hercla i bivšeg premijera Jicaka Rabina koji je ubijen 1995. godine.

Obama će obići i Crkvu Hristovog rodjenja i druga hrišćanska obeležja u Jerusalimu. Američki predsednik posjetiće i Zapadnu obalu, gde će razgovarati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom.

Predsednik SAD boraviće 24 časa i u Jordanu, državi koja je važan američki savežnik u tom dijelu svijeta. Očekuje se da će glavna tema razgovora biti situacija u susjednoj Siriji. U Jordanu je utočište pronašlo više od 450.000 Sirijaca koji su pobjegli zbog rata u toj zemlji.

Posjeta Izraelu, ocjenjuje agencija AP, mogla bi da utiša kritiku Obamine politike prema toj zemlji jer mu se ranijih godina dosta zamjeralo da nije pružao dovoljnu podršku glavnom američkom partneru u tom delu svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније