Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 07. 2014. 21:26 >> 21:26

MANJE KAKAA

Svijetu prijeti nestašica čokolade?

Cijene kakaa će i dalje rasti pod uticajem povećane tražnje, smanjene proizvodnje i spekulacija do kojih će neizostavno doći u novonastalim okolnostima.

Naime, veliki broj poljoprivrednika u zapadnoj Africi prešao je sa uzgajanja kakaa na gajenje kaučuka ili proizvodnju palminog ulja, piše švajcarski list 24 sata.

Pored toga, proizvodnja kakaa opala je širom Venecuele, koja je nekada proizvodila polovinu ukpune svjetske proizvodnje ove kulture. Danas Obala Slonovače i Gana daju više od polovine svjetske proizvodnje ove kulture, neophodne za pravljenje čokalade. 

Prošle godine godine Venecuela je proizvela 14.000 tona kakaa, najmanje u posljednjih 50 godina, jer poljoprivreda propada u ekonomiji u kojoj dominira nafta. Ta zemlja, koja ima najveće rezerve nafte na svijetu, uvozi 70 odsto hrane za svoje stanovništvo. 

Proizvođači čokolade i dalje cijene venecuelanski kakao kao jedan od najboljih na svijetu, pogotovo sortu krioljo, navodi list i ocjenjuje da vlada Venecuele propušta zlatnu šansu da unovči sve veći apetit ostatka svijeta za čokoladom. 

Kako predviđaju analitičari, situacija se neće promijeniti ni u narednim godinama. Potražnja će i dalje rasti, a proizvođači neće moći da je zadovolje, što će još više razbuktati rast cijena ove sirovine. 

Najveći proizvođači čokolade, kao što su švajcarske kompanije Beri Kalebo (Barry Callebaut) i Nestle već su reagovale, pridruživši se inicijativi "Kokoa Ekšn" koju je polovinom maja ove godine pokrenula međunarodna fondacija "Kokoa". 

Dvanaest raznih udruženja iz čitavog svijeta, koja podržavaju proizvodnju kakaa i čokolade, angažovala su se u naporima da 300.000 uzgajivače ove kulture u Gani i na Obali Slonovače udvostruče proizvodnju do 2020. 

Još se ne zna da li će ova inicijativa uroditi plodom, ali ono što je sigurno jeste da će cijene dotle i dalje rasti, uz rizik da čokolada postatane luksuzna roba, zakjučuju belgijski mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније