Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 07. 2014. 22:33 >> 22:34
1

"ZAUZIMAJU MJESTA NESREĆE"

Čurkin: Ukrajinske trupe krše rezoluciju SB

Pokušaj ukrajinskih vojnika da preuzmu kontrolu nad mjestom rušenja malezijskog aviona "Boing 777" predstavljao bi kršenje Rezolucije 2.166 Saveta bezbednosti UN, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin.

"Čuli smo danas izjave nekoliko predstavnika ukrajinskih bezbjednosnih snaga da namjeravaju da uspostave vojnu kontrolu nad mjestom rušenja. To bi, naravno, bilo direktno kršenje Rezolucije 2.166", rekao je on a prenosi Itar Tas.

Šef ruske misije pri UN pozdravio je vijest o današnjem potpisivanju sporazuma između Holadnije i Ukrajine o formiranju međunarodne misije koja bi trebalo da osigurava bezbjednost eksperata na mestu katastrofe.

Prema njegovim riječima, Rusija je odmah podržala ideju o upućivanju grupe policajaca i istražitelja.

"Rekli smo da smo spremni odmah da usvojimo rezoluciju SB UN, koja bi podržala takve poteze Holanđana i Australijanaca. Oni su nam odgovorili da prvo žele o svemu da se dogovore sa vlastima u Kijevu, što je u stvari prilično logično. Međutim, kako sam shvatio, ukrajinska strana je počela da razvlači. Ne znam da li je to bilo diktirano njihovim planom vojnog zauzimanja mjesta pada ili drugim razlozima", rekao je Čurkin.

Ruski diplomata je podvukao da se Rusija zalaže za detaljnu i nepristrasnu istragu pada "Boinga" i aktivno je učestvovala u radu na odgovarajućoj rezoluciji SB UN, jednoglasno usvojenoj 21. jula.

Klimkin:Tražiću vojnu opremu od SAD

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin, koji će se u Vašingtonu sresti sa funkcionerima administracije predsjednika Baraka Obame i međunarodnih finansijskih organizacija, rekao je u intervjuu Asošijeted presu da američki vojnici na terenu nijesu potrebni.

Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova, nova borba koja je sprokečila međunarodni policijski tim da danas stigne na mkesto pada malezijskog aviona, predstavlja grešku proruskih snaga koje pokušavaju da prikriju svoju umiješanost. 

On je saopštio da će tokom posjete Vašingtonu tražiti dodatnu podršku SAD, uključujući nedefinisanu vojnu opremu.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније