Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

29. 07. 2014. 08:35 >> 08:35

TRAŽE AUTONOMIJU

Socijalisti bi federalnu Španiju

Novi lider glavne opozicione Španske socijalističke radničke partije (PSOE) Pedro Sančez zalaže se za promjenu ustava kako bi Španija prešla na federalno uređenje.

Sančez federalizaciju zemlje vidi kao najbolji način za suzbijanje težnji Katalonije za nezavisnošću.

"Socijalisti su za federalnu Španiju i da ta ustavna reforma bude stavljena na glasanje pred sve Špance", rekao je Sančez poslije njegovog prvog sastanka sa premijerom Marijanom Rahojem od kada je potvrđen kao lider socijalista na partijskom kongresu za vikend. 

"Mislim da je to jedina moguća solucija, ne samo zbog tog teritorijalnog konflikta u Kataloniji, već i kao hitna potreba za čitavu zemlju", rekao je novi 42-godišnji lider socijalista na konferenciji za novinare, a prenosi Frans pres. 

Francuska agencija podsjeća da regionalna katalonska vlada planira da održi referendum o nezavisnosti od Španije 9. novembra, prkoseći insistiranju vlade u Madridu da je takvo glasanje protivzakonito. 

Novi generalni sekretar PSOE je rekao da se slaže sa pozicijom španske vlade, kao što je to činio i njegov prethodnik na čelu socijalista Alfredo Perez Rubalkaba, koji se povukao u maju pošto su socijalisti ostvarili najlošiji rezultat na izborima za Evropski parlament. 

Ponosni na svoj poseban jezik i kulturu, sve više od 7,5 miliona Katalonaca protivi se usmjeravanju prihoda od njihovih poreza drugim djelovima Španije i veruju da bi tom regionu bilo bolje da bude samostalan. 

Prema anketama, tijesna većina Katalonaca podržava nezavisnost. 

Miran pokret za nezavisnost dobio je na dinamici posljednjih mjeseci u drugom španskom regionu na sjeveru, Baskiji, u kojoj živi nešto preko dva miliona ljudi, djelimično pod uticajem planova za glasanje o nezavisnosti u Kataloniji i Škotskoj, navodi AFP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније