Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 07. 2014. 18:11   >>  18:11 1

IZ VAZDUHA,KOPNA,MORA

Hamas demantovao da traži primirje

Uprkos pozivima UN-a da se zaustavi nasilje, na Bliskom istoku nema prekida vatre. Izrael je i danas nastavio s napadima na položaje Hamasa u Gazi, a meta je bila i kuća bivšeg palestinskog premijera Ismaila Hanije.

Hamas je, pak, ispalio tri rakete na izraelsku teritoriju. Izraelski tenk danas je pogodio skladište goriva jedine elektrane u Pojasu Gaze i tako ostavio bez struje velike dijelove palestinske enklave u kojoj živi gotovo dva miliona ljudi.

Oglasio se danas i generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Abed Rabo. Pozvao je na 24-satni prekid vatre u Gazi, poručivši da govori u ime Hamasa.

Izrael je poručio da ponuda "nije ozbiljna" dok je ne čuju direktno od Hamasa. U međuvremenu oglasio se i portparol Hamasa Sami Abu Zuhri i demantovao poziv za primirje.

U toku 22 dana od rasplamsavanja sukoba, poginula su 1.022 stanovnika Gaze, većinom civila, Izrael je izgubio 48 vojnika, a u palestinskom granatiranju ubijeno je i troje civila.

Jutrošnji napadi su bili najžešći od 8. jula kada su počeli novi izraelsko-palestinski sukobi.

U vazdušnim napadima pogođena je jutros i kuća lidera Hamasa Ismaila Hanije, vladine kancelarije i sjedište satelitske televizije bliske tom radikalnom palestinskom pokretu.

Među žrtvama ima devet žena i četvoro djece, koji su ubijeni u vazdušnim napadima na jug pojasa Gaze i u artiljerijskoj paljbi na izbjeglički kamp u centralnom dijelu te oblasti.

Izrael je sinoć oko 19 sati po lokalnom vremenu od civila u blizini grada Gaze tražio da se "odmah" evakuišu, čime je dao do znanja da će uslijediti vazdušni udari.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu juče je rekao da će se protiv Hamasa voditi "duga kampanja".

Na izraelskoj strani noćas i rano jutros stradalo je deset vojnika. Petorica od njih poginuli su u okršaju s Palestincima koji su pokušali da uđu na teritoriju Izraela kroz jedan tunel u blizini granice sa Gazom.

Jutros je na Izrael ispaljeno desetak raketa, od kojih su dvije pale na oko 10 kilometara od Tel Aviva. Odgovornost za taj napad preuzeo je Hamas.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније