Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 07. 2014. 22:15   >>  22:18 1

ZBOG UKRAJINE

EU i SAD: Dodatne sankcije Rusiji

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej potvrdio je da je Evropska unija (EU) dogovorila paket dodatnih sankcija, koje pogađaju sektorsku saradnju i razmjenu sa Rusijom. Takođe, Sjedinjene Američke Države (SAD) proširile su svoje sankcije protiv Rusije zbog događaja u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD, prenosi Itar-Tas.

U saopštenju Evropskog savjeta se ističe da će tim mjerama biti ograničen pristup ruskim institucijama u državnom vlasništvu tržištu kapitala u EU, biće uveden embargo na trgovinu oružjem, zabrana izvoza robe koja može imati i vojnu i civilnu namjenu, čiji je krajnji korisnik vojska, a biće ograničen i ruski pristup "osjetljivim tehnogijama", naročito na naftnom sektoru. 

Napominje se da novi paket sankcija predstavlja odgovor na smjernice Evropskog savjeta od 16. jula.

On treba da predstavljaju "snažno upozorenje Rusiji zbog nelegalne aneksije teritorije i destabilizacije susjedne suvjerene zemlje, što ne može da se prihvati u 21. vijeku", piše u pomenutom saopštenju.

Ističe se da je nužno hitno i odlučno reagovati na to što je nasilje izmaklo kontroli i dovelo do ubijanja gotovo 300 nedužnih civila na letu od Holandije za Maleziju.

Takođe se ukazuje na kašnjenje u omogućavanju pristupa međunarodnim stručnjacima mjestu nesreće, manipulisanje ostacima aviona i odnos bez poštovanja prema posmrtnim ostacima poginulih.

Pored EU, novim sankcijama pridružile su se i SAD, u kojima je obuhvaćeno Jedinstvena korporacija brodogradnje i tri banke - VTB banka, Ruska poljoprivredna banka i Banka Moskve.

Agencija Rojters je prenijela iz saopštenja da su nove sankcije uvedene Rusiji "zbog njene podrške separatistima u istočnoj Ukrajini".

Proširenjem liste ruskih banaka, američkim sankcijama su sada obuhvaćene skoro sve najveće banke u državnom vlasništvu većim od 50 odsto, izuzev Sberbanke.

Sankcijama brodogradilištu sa sjedištem u Sankt Peterburgu zamrznuta su sva sredstva koje ono možda ima u SAD i s njim su zabranjene sve američke transakcije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније