Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic ]

31. 07. 2014. 09:30 >> 09:30

CURI VRIJEME

Argentina pred bankrotom

Američka agencija za kreditni rejting "Standard i Purs" saopštila je da je Argentina u "selektivnom bankrotu", dok vlada u Buenos Ajresu u posljednji čas pregovara da izbjegne proglašenje potpune nemogućnosti plaćanja.

 

 

Ocjena argentinskog duga "CCC" što je spekulativna kategorija koja se smatra veoma rizičnom za investitore, prerasla je u "SD" (selektivni bankrot), navodi agencija u saopštenju.

Argentina do posljednjeg minuta roka pregovara da bi izbjegla proglašenje potpune nelikvidnosti države koja je pod pritiskom finansijskog fonda - "lešinara" - dodaje agencija AFP.

Agencija AP prenosi iz Njujorka da je ministar ekonomije Argentine doputovao juče u posljednjem pokušaju da postigne dogovor sa američkim povjeriocima čime bi se spriječio bankrot države.

Svega nekoliko sati pred ponoć kada ističe rok za dogovor, ministar Aksel Kicilof je stigao u njujoršku kancelariju posrednika koga je postavio američki federalni sud da pomogne postizanje dogovora sa advokatima jednog američkog "hedž-fonda" koji od Argentine zahtijeva isplatu 1,5 milijardi dolara.

Dogovor izgleda vjerovatnije jer je najavljeno da stižu i predstavnici Udruženja privatnih banaka Argentine (ADEBA) s ponudom da otkupe taj dug svoje države. Zauzvrat, sud će dozvoliti Argentini da prije ponoći po lokalnom vremenu, plati 539 miliona dolara imaocima njenih drugih obveznica što bi joj omogućilo da izbjegne bankrot.

Investitori iz "hedž fonda" traže da Argentina u cjelini isplati dug zbog kojeg je bankrotirala 2001. godine, iako su investitori potom otkupili taj dug za manje od nominalne vrijednosti. Ukoliko Argentina to ne učini, američki sud će je spriječiti da plati kamatu imaocima njenih drugih obveznica koji su se zasebno dogovorili da reprogramiraju taj dug Argentine.

Vlada Argentine je godinama nazivala povjerioce iz "hedž fonda" "lešinarima" jer "čereče" ostatke njenog rekordnog bankrota od 100 milijardi dolara iz 2001. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније