Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

31. 07. 2014. 10:46 >> 10:46

NAUČNIK TVRDI

Nema širenja ebole!

Belgijski naučnik, koji je sa saradnicima otkrio ebolu, Peter Piot isključio je danas mogućnost o eventualnom širenju epidemije tog opasnog virusa van Afrike.

 

"Čak i kad bi osoba kao nosilac ebole putovala do Evrope, SAD ili negdje druge po Africi, ne mislim da bi to uzrokovalo neku epidemiju", rekao je Piot, koji je sada direktor prestižne Londonske škole za higijenu i tropske bolesti.

Peter Piot je bio među naučnicima koji su otkrili virus ebole 1976. godine, kada je putovao u zaražena područja u Africi. Kasnije je bio direktor pograma UN protiv side (UNAIDS). 

"Ne brinem se da će se virus ovde proširiti. Ne bih se brinuo da u metrou sjedim pored nosioca virusa dokle god me ne dira", rekao je Piot Frans presu i podsjetio da se zaraza širi u neposrednom kontaktu sa inficiranom osobom. 

Lekari bez granica su juče saopštili da se epidemija ebole u zapadnoj Africi pogoršava i rizikuje da zahvatiti druge zemlje. 

Epidemija ebole izbila je u januaru ove godine u Gvineji i u martu se proširila na sujsednu Liberiju i Sijera Leone. Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 23. jula, ukupno je 1.201 osoba zaražena tom bolešću, od kojih je 672 umrlo. 

Piot je rekao da su te afričke zemlje izašle iz decenijskog građanskog rata. 

"Liberija i Sijera Leone pokušavaju da se obnove i ne postoji nikakvo povjerenje prema vlastima, a uz to siromaštvo i loše opremljeno zdrastvo predstavljaju uzrok te velike epidemije", ocijenio je naučnik. 

Ebola ili hemoragična groznica, veoma je zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu, praćenu bolovima u mišićima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad se javi unutrašnje krvarenje i krvarenje iz nosa i ušiju. 

Protiv te bolesti i dalje ne postoji vakcina ili neki drugi siguran lijek, tako da stopa smrtnosti može da dostigne i 90 odsto. To oboljenje se uglavnom širi u kontaktu s oboljelom osobom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније