Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 07. 2014. 11:46   >>  11:46 6

BRITANSKI POSLANICI

"NATO nije spreman da odgovori Rusiji"

NATO nije spreman da odgovori na vojnu prijetnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na "nekonvencionalan napad" te zemlje, upozorili su danas britanski poslanici.

 

"Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali - značajan je. Nismo uvjereni da je NATO spreman za ovu prijetnju", rekao je predsjednik parlamentarnog Odbora za odbranu Rori Stjuart.

Članovi Odbora su sačinili izvještaj u kome od Alijanse zahtjevaju da uputi stalnu misiji i vojnu opremu u svoje baltičke članice - Estoniju, Litvaniju i Letoniju, kao i da oformi regionalno sjedište.

Događaji u Ukrajini, kako stoji u dokumentu, opisani su kao "poziv na buđenje" koji je otkrio "alarmantne nedostatke u pogledu spremnosti NATO-a", prenosi AFP.

"Na ruski nekonvencionalan napad, koji bi značio upotrebu asimetričnih taktika, bilo bi posebno teško da se odgovori", stoji u izvještaju.

 Poslanici smatraju da bi NATO, u Osnivački akt trebalo da uvede mogućnost da koristi hakerske napade i "neregularne milicije", a AFP podsjeća da je prema aktu svaka država članica obavezna da pomogne ako jedna od njih bude napadnuta.

Parlamentarci su pozvali britansku vladu da iskoristi samit NATO-a u Velsu u septembru da zatraži promene u cilju bolje spremnosti da se odgovori na pretnju iz Rusije.

 “Alijansa nije smatrala Rusiju protivnikom ili potencijalnom prijetnjom u proteklih 20 godina. Sada je primorana da to učini poslije nedavnih akcija Rusije", stoji u dokumentu Odbora za odbranu.

Portparolka NATO-a je izjavila da će taj izvještaj biti veoma pažljivo proučen i podsjetila da je vojni savez već preduzeo mjere na jačanju svoje odbrane i da će taj "akcioni plan" biti razmatran na samitu u septembru.

"NATO je već preduzeo mjere da ojača kolektivnu odbranu, posebno za naše istočne saveznike, sa još više aviona u vazduhu, više brodova u moru i više vježbi na zemlji", rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније