Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 03. 2013. 15:38 >> 15:28

ARHEOLOŠKO OTKTIĆE

Indija: Pronađen grad star 2.5 hiljade godina

Arheolozi su u distriktu Durg, u indijskoj državi Čatisgar, pronašli ostatke grada za koji smatraju da je star oko 2.500 godina, prenosi “Tajms of Indija”.

 

Oni su prije pet godina primijetili na tom nalazištu stare novčiće, poludrago kamenje, perle, grnčariju, kosti i djelove građevina, a nedavno su dobili dozvolu da započnu iskopavanje.

Prva istraživanja su pokazala da se radi o dobro osmišljenoj naseobini sa ostacima kuća raspoređenim po blokovima između kojih se vidi glavni put.

“Kada završimo sa iskopavanjem vjerujem da će ovo nalazište biti ubrojeno u najveća arheološka otkrića u Čatisgaru. Novčići i poludrago kamenje vjerovatno pripadaju vremenu dinastija Kušan i Satavahan. Neke od ruševina potiču iz trećeg vijeka pre nove ere, ali postoji mogućnost da su neki delovi naseobine nastali tri vijeka ranije”, rekao je J.R. Bagat, zamjenik direktora odsjeka za arheologiju države Čatisgar.

On je rekao da su pronađeni pojedini djelovi građevina na kojima se vide tragovi vatre, što ukazuje na to da je grad uništen u požaru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније