Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 07. 2014. 14:29 >> 14:28

POKAZALA ANALIZA

Od EU najviše koristi Danskoj i Njemačkoj

Njemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švajcarskog ekonomskog instituta rađena za njemačku fondaciju Bertlesman.

 

Zajedničko tržište uticalo je da u razdoblju od 1992. do 2012. bruto društveni proizvod poraste u svih 14 posmatranih zemalja koje su 1993. godine stvorile zajedničko tržište, isključujući Luksemburg, ali je rast izraženiji na sjeveru i zapadu Evropske unije, navodi se u studiji.

U Njemačkoj je realni BDP u tom razdoblju godišnje rastao u prosjeku za 37 milijardi eura, odnosno 450 eura godišnje po stanovniku.

U Danskoj je taj rast još veći, pa je BDP po stanovniku godišnje rastao 500 eura, prenosi Poslovni dnevnik. Slijedi Austrija s rastom BDP po stanovniku od 280 eura, te Finska sa 220 eura.

Najmanje se okoristila Velika Britanija, sa rastom od samo 10 eura po stanovniku godišnje, što je manje i od Grčke, najviše pogodjene ekonomskom krizom, koja je dostigla rast od 70 eura po stanovniku.

Zajedničko tržište posebno je bilo blagotvorno za one zemlje koje su vrlo tijesno ekonomski povezane s ostalim zemljama EU. Upravo je zato Velika Britanija vrlo malo profitirala, budući da je odlučila da ne preuzme zajedničku valutu, dodaje se u istraživanju.

Zato Bertlesman vidi mogućnost dalje integracije i razvoja zajedničkog tržišta posebno u oblasti uslužnih delatnosti i tržišta rada. 

Predlažu s jedne strane bolju standardizaciju uslužnih djelatnosti, kao i brže uklanjanje birokratskih prepreka, bolje informisanje o slobodnim radnim mjestima u zemljama zajedničkog tržišta, kao i lakše prenošenje prava u području socijalnog osiguranja iz zemlje u zemlju.

Usluge u ovom trenutku čine 70 odsto evropskog BDP, ali samo 20 odsto u medjugraničnoj trgovini izmedju članica EU, ističe se u studiji.

Za razliku od robe, usluge i radna snaga nailaze na mnogo više prepreka i to treba promijeniti i poboljšati, smatraju analitičari.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније