Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 08. 2014. 11:10   >>  13:28 4

PREKRŠIO IZRAEL

Nema primirja, 40 mrtvih!

Humanitarno primirje Izraela i Hamasa trajalo je samo nekoliko sati, umjesto tri dana. Izraelski tenkovi vatrom odgovorili na raketni napad Hamasa, 40 mrtvih.

 

Portparol palestinskog Ministarstva zdravstva u Gaz,i Eshref Al Kudra, kazao je agenciji Anadolija da je Izrael prekršio dogovoreno trodnevno primirje, koje je na snagu stupilo jutros u osam sati.

Očevici napada tvrde da je lokalno stanovništvo u pograničnom pojasu Gaze u Refahu bilo direktna meta izraelskog napada. Uporedo s tim, u ranije izvedenom artiljerijskom napadu Izraela na zasijana poljoprivredna polja na istoku Refaha, prema prvim informacijama, ranjene su tri osobe.

Izrael objavio prekid primirja

Izraelski vojni zvaničnik rekao je predstavniku Ujedinjenih nacija za teritoriju Palestine Robertu Seriju da je primirje prekinuto, javili su tamošnji mediji.

Vojska i zvanične institucije Izraela nijesu se oglasili u vezi sa ovim informacijama.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i američki državni sekretar Džon Keri su sinoć objavili zajedničko saopštenje u kojem su naveli da je između Izraela i Hamasa postignut dogovor o trodnevnom primirju. Izrael i Hamas su potom potvrdili da su pristali na 72-časovno "humanitarno primirje“.

Egipat je pozvao Palestinu i Izrael da u Kairo pošalju pregovaračke timove za nastavak mirovnih pregovora. Izraelski napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a 17. jula Izrael je počeo kopneni napad. Do sada su u tim napadima ubijene najmanje 462, a ranjeno 8.385 osoba.

Inače, izraelske i palestinske delegacije će u cilju postizanja trajnog primirja otići na poziv Egipta u Kairo kako bi s egipatskom vladom započeli pregovore o primirju.

Sve strane će na ovim pregovorima iznijeti na sto sve svoje probleme.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније