Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 08. 2014. 11:33   >>  11:32

BERLIN TVRDI

Nema tajnog plana s Putinom

Njemačka vlada demantovala je navode o "tajnom planu" kancelarke Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje ukrajinske krize.

Kako je objavio britanski "Independent", prema tom planu bi Evropa priznala Krim u sastavu Rusije, za sigurno snabdjevanje ruskim gasom.

"Taj izvještaj je neosnovan", rekla je tabolidu "Bild" danas zamjenik portparola njemačke vlade Kristijana Virc, list dodaje da se i u krugovima njemačke diplomatije govori o tome da se o navodnom planu ništa ne zna.

Njemačka štampa piše da nije jasno ko je takve informacije dostavio "Indipendentu" i da njemačke sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije. 

Istovremeno se, međutim, ukazuje da "Indipendent" pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu koji je, "do duše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi sa Putinovim aparatom moći". 

Šef ukrajinske diplomatije Pavle Klimkin je za "Bild" danas izjavio da bi taj plan, i ukoliko bi postojao, ne bi mogao da funkcioniše. 

"Krim jeste i ostaje ukrajinski i s tim se ne može trgovati", rekao je šef diplomatije. 

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krima u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdjevanje ruskim gasom. 

Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbjedivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, naročito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdjevanje gasom Ukrajine i Evrope. 

Kontroverzni plan predviđa najprije da međunarodna zajednica prizna nezavisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke članice Ujedinjenih nacija teško prihvatile. 

Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarke i ruskog predsjednika, navode da bi u slucaju postignutog dogovora, Rusija morala odmah da povuče svoju finansijsku i vojnu pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine. 

Istovremeno, Ukrajina bi morala da odustane od članstva u savezu NATO. Rusija bi zauzvrat prestala da blokira ili da se miješa u nove trgovinske odnose izmedu Ukrajine i Evropske unije. 

Ukrajinci bi takođe dobili nov dugoročni sporazum sa Gaspromom o budućim isporukama gasa i cijeni, i Moskva bi isplatila odštetu Ukrajini od milijardu dolara zbog gubitka rente koju je Rusija plaćala Kijevu dok su njene snage bile stacionirane na Krimu i u Sevastopolju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније