Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 03. 2013. 08:43   >>  08:33

KONVENCIONALNO ORUŽJE

Sporazum o trgovini oružjem ponovo pred UN

U sjedištu UN u Njujorku danas počinju novi pregovori kojima će zemlje članice svjetske organizacije pokušati da postignu sporazum o trgovini konvencionalnim oružjem, nakon neuspjeha krajem jula 2012.

Članice Generalne skupštine UN, njih 193, imaće 10 dana da pronađu način da urede trgovinu oružjem u svijetu, godišnje vrijednu više od 70 milijardi dolara.

 

Namjera je da se svaka zemlja obaveže da prije prodaje osigura da oružje neće biti upotrebljeno za kršenje ljudskih prava ili ubistva, odnosno da neće pasti u ruke organizovanog kriminala.

U julu prošle godine, veliki izvoznici oružja (Rusija, SAD, Kina) i uzvoznici (Egipat, Indija, Pakistan, zalivske zemlje) mjesec dana su pokušavali da usvoje zajedničke kriterijume za sporazum.

Učesnici pregovora postigli su kompromis, ali su usvajanje zajedničkog teksta spriječile SAD, tražeći dodatno vrijeme za izjašnjavanje.

"Postoji želja da se to završi, ali ponovo mnogo zavisi od SAD, a od ponovnog izbora i inauguracije Baraka Obame nismo dobili jasne naznake ni u jednom smjeru", kazao je jedan neimenovani evropski diplomata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније