Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 03. 2013. 11:02   >>  10:59

GLASANJE U PARLAMENTU

Kiprani povlače novac iz banaka

Kiparski parlament danas će na vanrednoj sjednici raspravljati o velikom paketu finansijske pomoći dogovorenom sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom, a koji je izazvao negodovanje u javnosti.Britanski BBC navodi da nije sigurno da li će paket pomoći u parlamentu imati dovoljno podrške za usvajanje.

EU je tokom vikenda Kipru odobrila paket pomoći vrijedan deset milijardi eura, uz uslov da Nikozija jednokratno oporezuje bankarske depozite veće od 100.000 eura kamatnom stopom od 9,9 posto, a manje depozite po 6,75 posto.

To je izazvalo masovna povlačenja gotovog novca iz banaka, što je tokom vikenda izazvalo kolaps bankomata na Kipru. Predsjednik Nicos Anastasiade izjavio je da želi olakšice za uslove paketa pomoći.

Anastasiadesovoj stranci DISI, koja  ima 20 poslanika u 56-članom parlamentu, neophodna je podrška drugih frakcija za ratifikaciju pomoći.

 

Lokalni mediji navode da, ukoliko bi paket bio odbijen, to bi moglo dovesti do zatvaranja banaka da bi se izbjegla masovna povlačenja gotovine.

Anastasiades je upozorio da Kipar mora da bira između stabilizacije svojih finansija ili eventualnog raspada finansijskog sistema i izlaska iz eurozone. On je dodao da se Kipar suočava sa najtežom krizom od invazije Turske 1974. godine.

Građani su s razlogom bijesni. Tokom vikenda mnogi su povukli sav novac iz banaka, kako im ne bi bio oporezovan do 10 posto.

Kiparski mediji javili su sinoć da je Centralna banka zabranila svim kiparskim bankama plaćanja i transakcije u zemlji i u inostranstvu. Ukoliko paket pomoći bude usvojen, banke će vjerovatno sjutra biti zatvorene kako bi se izbjeglo masovno povlačenje novca.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније