Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 08. 2014. 20:53   >>  20:54

U FERGUSONU

SAD:Neredi zbog ubistva Afroamerikanca

U američkom gradu Fergusonu, u državi Misuri, i noćas su nastavljeni neredi na protestima zbog ubistva jednog 18-godišnjeg Afroamerikanca.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante.Američka televizija prenosi da je policija intervenisala protiv demonstranata na jednoj pumpi zapaljenoj tokom nereda. 

 

 

Tokom pete noći protesta, policija je koristila i šok bombe, a televizija je prenijela snimke dima koji se nadvijao nad djelovima grada. U neredima, ipak, nije bilo povrijeđenih. 

Prvi sukobi gnjevnih građana i policije počeli su tokom protesta zbog smrti Majkla Brauna, nenaoružanog mladića koga je u subotu ubio jedan policajac. 

Neredi su se u nedjelju proširili iz Fergusona, gdje većinski žive Afroamerikanci, i na susjedne gradove. Tada je zbog nereda privedeno više od 30 osoba. 

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je istragu o Braunovoj smrti. Očevici su rekli da je Braun podigao ruke u vis prije nego što mu je neimenovani policajac prišao i više puta pucao u njega iz pištolja.

 

Obama pozvao na uzdržanost

 

Predsjednik SAD Barak Obama pozvao je danas snage reda na uzdržanost poslije nereda i nasilja koji su potresli grad Ferguson u državi Misuri. 

Obama je rekao da policija ima "odgovornost da bude transparentna" povodom onoga što se desilo u subotu uveče kada je ubijen mladić i upozorio snage reda da "ne koriste pretjeranu silu protiv mirnih demonstranata". 

Predsjednik SAD je ocijenio i da ne postoji "nikakvo opravdanje" za nasilje nad policijom.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније