Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 03. 2013. 11:38 >> 11:28

NOVE NEVOLJE

Fukušima: Havarija sistema za hlađenje uranijuma

Novi problemi u nuklearnoj elektrani Fukušima, oštećenoj u zemljotresu i cunamiju prije dvije godine. Tri od sedam bazena, koji se koriste za hlađenje iskorištenog uranijuma, ne primaju hladnu vodu, usljed nestanka električne energije.

Tokijska elektroenergetska kompanija „Tepko” pokušava od sinoć da obezbijedi struju neophodnu za hlađenje iskorišćenih uranijumskih cijevi. Kako su saopštili, nestanak struje nije poremetio ispuštanje vode u reaktore 1, 2 i 3, u kojima je 2011. došlo do topljenja jezgra.

Iz „Tepka“ uvjeravaju da je uzrok incidenta pronađen i da ekipe rade na rješavanju problema.

Temperatura svih bazena sa gorivom ostala je na oko 25 stepena Celzijusa, što je u granicama normale. Ako se sistem hlađenja ne stabilizuje, temperatura u bazenima sa gorivom popeće se iznad bezbjednosne granice od 65 stepeni.

Za sada nije poznato koliko će trebati ekipama na terenu da uklone kvar i ponovo obezbijede snabdijevanje električnom energijom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније