Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 03. 2013. 13:56 >> 14:03

PESNIČENJE ZBOG JEZIKA

VIDEO: Masovna tuča u ukrajinskom parlamentu

Poslanici dvije najveće ukrajinske partije su se potukli nakon svađe oko korišćenja ruskog, odnosno ukrajinskog jezika u radu parlamenta.

Parlament je bio poprište masovne tuče između poslanika nacionalističke partije Svoboda koja je u opoziciji i poslanika provladine Partije regiona, a povod je bilo korišćenje ruskog, odnosno ukrajinskog jezika u parlamentarnoj raspravi.

Do sukoba za skupštinskom govornicom došlo je ubrzo posle početka sjednice, tokom govora predsjednika Partije regiona, Oleksandra Jefremova.

Jefremov je govorio na ruskom, što je izazvalo proteste poslanika partije Svoboda koji su vikom i grajom pokušali da zaguše njegov govor.

Kako izvještava list Kijev post, poslanici Svobode su uzvikivali "Hoćemo ukrajinski" i tražili da Jefremov govori na tom jeziku.

Jefremov je na to reagovao ističući da su oni koji ometaju njegov govor - "raspjevani neofašisti".

Kako bi im vratili milo za drago, poslanici Partije regiona su se uvrijedili kada je za govornicu izašao šef partije Svoboda Oleg Tianibok i počeo da govori na ukrajinskom jeziku. Oni su zagušivali njegov govor i dobacivali mu da je "fašista".

Poslanici Svobode su se pridružili svom šefu na podijumu gde se nalazi skupštinska govornica, a onda su se potukli sa poslanicima Partije regiona.

"Mogu svojim biračima da se obraćaju na ruskom, ali ovdje u parlamentu ima da pričaju na ukrajinskom", rekao je pred početak tuče poslanik Svobode Juri Sirotijuk.

Predsjednik Verhovne Rade - ukrajinskog parlamenta - Volodimir Rjabak ubrzo je oglasio pauzu, zamolio posanike da se smire i sklone se sa podijuma.

Poslanici su prestali da se obračunavaju, ali su ostali na podijumu, izvijestio je Kijev post.

Ukrajina ima izuzetno brojan dio stanovništva koji govori ruski jezik - uglavnom u istočnom dijelu zemlje - i status tog jezika i dalje je predmet sporenja u ovoj bivšoj sovjetskoj republici sa 46 miliona stanovnika smještenoj između Rusije i istočne granice Evropske unije.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič je 2010. godine, kada je izabran, obećao da će ruski postati drugi zvanični jezik u ovoj zemlji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније