Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 08. 2014. 19:53 >> 19:59
1

NOVI PREMIJER

Turska: Erdogan predložio Davutoglua

Novoizabrani predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nominovao je danas šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua za novog premijera. Erdogan se sastao s visokim zvaničnicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja, na razgovorima o izboru novog lidera partije i novog premijera, koji će ga zamijeniti na oba položaja.

Izbor premijera i lidera stranke trebalo bi da bude potvrđen na kongresu partije naredne sedmice. Davutoglu vodi tursku spolju politiku od 2003. kao ministar i kao savjetnik.

Erdogan je obećao da će podržati Davutoglua u borbi protiv ''paralelne države'', koju krivi za korupcionaški skandal koji je izbio ranije ove godine, a u koji su umiješani ljudi bliski novom šefu države.

Bez obzira na izbor novog premijera, očekuje se da će Erdogan, koji je na čelu turske politike više od 10 godina, i kao predsjednik zadržati najveća ovlašćenja.

Erdogan je nagovijestio da namjerava da održi strogu kontrolu vlade, transformišući do sada uglavnom ceremonijalnu funkciju predsjednika.

Erdogan, koji je pobijedio na prvim direktnim predsjedničkim izborima u zemlji, zvanično će preuzeti dužnost šefa države 28. avgusta, a na mjestu premijera želi odanog čovjeka koji će držati partiju na okupu i osvojiti većinu na opštim izborima sljedeće godine, navodi agencija.

Dosadašnji predsjednik Abdulah Gul, koji je nekad smatran mogućim kandidatom za premijera, razišao se s Erdoganom, pa mu se nedavno i javno suprotstavio, zbog neslaganja s pokušajem vlade da zatvori Tviter i Jutjub u Turskoj.

Predsjednici Turske do sada su birani u parlamentu, ali se Erdogan, čija je partija tražila da se povuče poslije trećeg mandata, odlučio za direktne izbore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније