Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 08. 2014. 17:05 >> 17:08

ŠTEDNJA ENERGIJE

EU zabranjuje jake usisivače

U EU će za sedam dana stupiti na snagu zabrana proizvodnje i prodaje jakih usisivača.

Usisivači sa motorima snažnijim od 1,6 hiljada vati će moći da se kupe do 1. septembra, što će značajno promijeniti tržište ovih kućnih aparata.

Analitičari navode da će biti zabranjena većina najpopularnijih, najprodavanijih i najbolje ocijenjenih modela usisivača u EU, a udruženja potrošača pozivaju ljude da iskoriste sljedeću sedmicu za kupovinu.

"Ako želite snažan usisivač, trebalo bi da brzo reagujete. Od sedam najbolje ocijenjenih i najtraženijih modela čak pet ima motore snažnije od 1,6 hiljada vati", saopštilo je britansko udruženje za ocjenu proizvoda Which, prenosi B92.

Zvanični razlog za ovu zabranu je štednja energije, ali kritičari kažu da su birokrate u Briselu pretjerale, jer model snage 2,2 hiljade vati na godišnjem nivou troši struju vrednu oko 27 funti, samo osam više od modela sa motorom od 1,6 hiljada vati.

Inače, prosječna snaga usisivača u Evropi je 1,8 hiljada vati, a do 2017. godine će se granica snage spustiti na samo 900 vati.

Ipak, iz Brisela poručuju da nije tačno da će biti problema sa čišćenjem domova.

"Potrošačima će biti ponuđeni bolji usisivači. Dosad nije bilo zakonskih okvira i kompanije su mogle da prodaju nedovoljno efikasne usisivače", rekla je portparol Evropske komisije, Marlene Holzner.

Sada, kako je dodala, uređaji koji troše mnogo struje, koji loše kupe prašinu, koji su previše bučni ili se kvare, neće moći da budu na tržištu.

"To samo znači da će ljudi imati bolja iskustva sa čišćenjem svojih domova, uz manje potrošenog vremena i novca", poručila je Holzner.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније