Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 08. 2014. 18:27 >> 18:30

VULKAN PONOVO PRIJETI

Island: Crveni alarm zbog moguće erupcije

Vlasti Islanda proglasile su crvenu uzbunu za vazdušni saobraćaj zbog aktivnosti vulkana Bardarbunga, što znači da do erupcije može da dođe uskoro ili je ona u toku.

Lokalne vlasti u srijedu su naredile evakuaciju područja u blizini vulkana, kojeg su prošle nedjelje potresle na hiljade malih zemljotresa, duboko ispod islandskog glečera Vatnajakul.

Nakon jučerašnjeg zatišja, aktivnost se danas nastavila. Inače, crveni alarm je najviše upozorenje koje je moguće izdati za vazdušni saobraćaj.

Kako trenutno procenjuju seizmolozi, magma se kreće ispod glečera, ali za sada horizontalno, na dubini od pet do 10 kilometara. Do erupcije vulkana će doći ako se magma podigne i istopi led koji je prekriva.

Bardarbunga je dio velikog vulkanskog sistema smještenog ispod glečera Vatnajokul u središtu Islanda. Vlasti upozoravaju da bi bilo kakva veća erupcija dovela do velikih poplava na području sjeverno od glečera.

Podsjetimo, Islandski vulkan Ejafjadlajekidl, izbacio je 2010. oblak pepela, koji je izazvao haos u vazdušnom saobraćaju, jer je najmanje 100.000 letova otkazano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније