Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 08. 2014. 18:53 >> 18:52

SIJERA LEONE

Zatvor zbog skrivanja oboljelih od ebole

Ako neko u Sijera Leoneu bude uhvaćen da krije oboljelu osobu od ebole čeka ga kazna zatvora od dvije godine. To propisuje zakon koji je juče usvojio parlment te zemlje.

Parlament Sijera Leonea usvojio je zakon kojim se propisuje kazna zatvora od dve godine za svakog ko bude uhvaćen da je krio obolelog od ebole.

Poslanica Ansumana Džajah Kajkaj rekla je da je juče usvojena mjera bila neophodna jer neke porodice odbijaju da potraže ljekarsku pomoć za svoje oboljele rođake, prenosi Beta.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je u Sijera Leoneu ebolom inficirano 910 ljudi, od kojih su 392 osobe umrle. U cijeloj zapadnoj Africi, najviše pogođenoj epidemijom ebole, inficirano je 2.615 osoba, od čega je 1.427 umrlo.

Agencija UN za zdravlje navela je juče da je ukupan broj oboljelih i umrlih najvjerovatnije veći nego što je poznato, jer mnoge porodice kriju pacijente, u strahu da će biti odbačene od društva pošto se sazna da je neko od njih zaražen tim opakim virusom.

Izolacija pacijenata oboljelih od ebole je od ključnog značaja za usporavanje širenja bolesti, jer bolesni ljudi mogu da zaraze zdrave putem telesnih tečnosti - krvi, znoja ili urina.

Ne postoji zvanično priznati lek ili vakcina za tu opaku bolest, čiji su početni simptomi groznica, grlobolja, bol u mišićima i glavobolja, da bi u kasnijoj fazi bili praćeni mučninom, povraćanjem, dijarejom i otkazivanjem rada jetre i bubrega. U nekim slučajevima bolest može da bude praćena krvarenjem, i spoljašnjim i unutrašnjim.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније