Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 08. 2014. 21:02 >> 21:18

ZBOG UKRAJINE

Finska i Švedska jačaju saradnju s NATO

Finska i Švedska planiraju da jačaju saradnju s NATO-om, potpisivanjem sporazuma koji će im omogućiti podršku alijanse u vanrednim situacijama.

Taj potez uslijedio je dok se NATO priprema za samit naredne sedmice u Velsu, usred pojačanih tenzija sa Rusijom, a zbog krize u Ukrajini.

Finska sa Rusijom dijeli granicu dugu 1,3 hiljade kilometara, a u finskoj Vladi su rekli da će se sporazum s NATO odnositi na nesreće i prijetnje po bezbijednost, a da će omogućiti i zajedničke vježbe i vojnu saradnju s NATO, prenosi Tanjug.

Savjetnik u ministarstvu odbrane Finske, Mika Varviko, rekao je da ta država namjerava da sporazum potpiše na predstojećem samitu NATO, a očekuje se da to uradi i Švedska.

Obje države, koje su već imale vojne vježbe i tijesno sarađivale s NATO-om u međunarodnim operacijama, insistiraju na tome da sporazum ne znači da one idu ka pridruživanju zapadnoj vojnoj alijansi.

"Ogromna je razlika biti član i ne biti član NATO, rekla je za ministarka odbrane Švedske Karin Enstrem. "Mi smo aktivan partner NATO i želimo da ojačamo naše partnerstvo s NATO".

Prema istraživanju javnog mnjenja u Finskoj i Švedskoj, većina ispitanika se protivi članstvu u NATO. Obje države su zvanično bile neutralne tokom perioda "hladnog rata".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније