Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 08. 2014. 10:55 >> 10:54
1

CILJ - MARIJUPOLJ

Proruske snage napreduju ka jugu

Proruske snage su nastavile da napreduju ka jugu Ukrajine, prema ključnoj luci Marijupolj, nakon što su osvojili grad Novoazovsk, javlja BBC.

Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira.

Posljednjih nedjelja su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mjesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali su SAD sada iznilje sumnju da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija. 

Izvještaji novinara i vojske sa terena ukazuju da su Novoazovsk osvojile proruske snage. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", izjavio je za Bi-Bi-Si novinar Petr Šelomovski. 

"Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo posljednji oklopni transporteri koji su ga napustili", rekao je on. 

Portparol proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj. 

Proruske snage već nedjeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gdje su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske. 

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније