Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 08. 2014. 13:45 >> 15:20
17

SAZVAO SAVJET ODBRANE

Porošenko: Ruske snage izvršile invaziju

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko danas je rekao da su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu i sazvao hitan sastanak ukrajinskog Savjeta za bezbjednost i odbranu, na kojem će se odlučiti o daljim koracima.

"Otkazao sam radnu posjetu Turskoj zbog značajnog pogoršanja situacije u regionu Donjecka, a posebno u gradovima Amvrosijivka i Starobeševe, imajući u vidu da je u toku invazija ruskih snaga", navodi se u saopštenju.

Savjet za bezbjednost i odbranu je objavio da su grad Novoazovsk na obali Azovskog mora i još neke lokacije na jugoistoku zemlje pale u ruke proruskih snaga, koje su zajedno sa ruskim snagama krenule u kontraofanzivu.

"U toku je kontraofanziva ruskih trupa i jedinica proruskih snaga na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju Savjeta, prenose agencije.

Rusija negira da se uključila u sukob u Ukrajini time što je naoružavala proruske snage ili slala svoje vojnike preko granice u Ukrajinu.

Rusko Ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše medijske izvještaje o tome da su u Novoazovsku uočeni ruski tenkovi.

"Ruske vlasti su jasno rekle da tamo nema regularnih trupa ruske vojske. Rusija ne učestvuje u tom konfliktu", izjavio je predstavnik ruske diplomatije.

Podsjetimo, ukrajinski Nacionalni savjet za bezbjednost i odbranu preko svog Tviter naloga saopštio je da su ruski vojnici zauzeili juče Novoazovsk - grad od 11.000 stanovnika na Azovskom moru, svega nekoliko kilometara od ruske granice. Dodaje se da je okupirano i nekoliko obližnjih sela.

Ruska vojska se vraća iz Ukrajine?

Kolona vozila i vojnika bez oznaka kretala se od granice Ukrajine ka ruskoj teritoriji, javlja reporter Rojtersa. Iako nije zvanično potvrđeno, to bi trebalo da znači da su to činili pripadnici ruske vojske, a kolona je uočena na tri kilometra od granice sa Ukrajinom.

U koloni su bila dva oklopna transportera, šest vojnih kamiona i jedan vojni rovokopač. Vojnici koji su bili na krovu transportera su imali zaprljana lica, a jednom od njih glava je bila u zavoju.

Jedan od kamiona imao je razbijeno prednje staklo i farove i nije se kretao samostalno, već ga je vukao drugi kamion. 

Prema pisanju Rojtersa, u obližnji kamp, u kojem su bili ljudi u kamuflažnoj uniformi bez identifikacionih oznaka, spustio se vojni helikopter Mi-8 sa crvenom zvijezdom na trupu. 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније