Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 08. 2014. 19:46 >> 00:21
4

KONFERENCIJA U BERLINU

Merkel: Proširenje na Balkan da teče brzo

Njemačka kancelarka Angela Merkel, povodom današnje konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu, ponovila je da želi da proces širenja EU na ovaj region teče brzo, ukazujući da to, međutim, zavisi od samih zemalja.

Ona je, na konferenciji za štampu, istakla da je važan signal da sve zemlje regiona imaju i teže ka evropskoj perspektivi.

Merkelova je ukazala na činjenicu da je na konferenciji učestvovao predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, koja je spremna, kako je dodala, da pomogne u izlasku u susret velikim očekivanjima građana regiona.

Ona je objasnila da je konferencija o zapadnom Balkanu nastala na razmišljanjima njemačke vlade kako na odgovarajući način obilježi stotu godišnjicu početka Prvog svjetskog rata, ali i godišnjica početka Drugog svjetskog rata i završetka Hladnog rata.

"Činjenica da su danas svih osam premijera, ministri vanjskih poslova i privrede sjedeli zajedno je dokaz toga da je posljednjih godina puno napredovano u regionu, a EK i članice EU žele dalje da pomažu", poručila je ona.

Merkel je istakla da je planiranje konferencije počelo i prije nego što se moglo naslućivati djelovanje Islamske države u Iraku i eskalacija u Ukrajini, i da je ona organizovana iz dubokog uvjerenja da postoji obaveza da region Zapadnog Balkana sraste zajedno.

"Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sjede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti", rekla je ona.

Merkel je ukazala da je namera da se započne "niz konferencija", i da ovaj sastanak nije samo dnevni događaj, iako je i on velika poruka kada svi sjede zajedno za jednim stolom.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније