Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 09. 2014. 08:59 >> 08:59
4

SJEĆANJE NA ŽRTVE

Beslan: Decenija od zločina

Danas Rusija obilježava deset godina od napada čečenskih pobunjenika na školu Beslan, što je jedna od najužasnijih terorističkih akcija u istoriji. Tokom opsade škole poginulo je 300 ljudi, od čega 186 djece.

Centralna ceremonija će se održati na mjestu nesreće, školi u Beslanu, gradu u ruskoj republici Sjeverna Osetija. U školi će se oglasiti zvono koje poziva djecu na časove, ali za razliku od ostalih ruskih škola, u Beslanu više nema đaka. 

Zvaničnici i ostale ličnosti iz javnog i političkog života Rusije će položiti cvijeće i zapaliti svijeće ispred porušenog školskog zida i nedavno podignutog spomenika na kome se nalaze imena žrtava. Takođe, položiće igračke i vodu: zatočenoj djeci, uprkos nesnosnoj vrućini, teroristi nijesu davali vodu.

Podsjetimo, prvog septembra 2004. 32 teško naoružana čečenska pobunjenika su vozilima probili školsku kapiju i otvorili vatru. Nekoliko djece je poginulo u sukobu terorista i lokalne policije koja je odmah došla na lice mjesta.

Pobunjenici su zatvorili oko 1.100 taoca u školsku sportsku halu. Naoružani napadači su zatim minirali zgradu, a dvije žene su se opasale eksplozivnim prslucima.

Oko 10 sati, jedan od taoca Ruslan Betrozov je upucan pred djecom, jer je pokušao da smiri teroriste. Nakon što je škola opkoljena specijalnim snagama, pobunjenici su natjerali djecu da stoje na prozorima, kako bi stvorili ljudski štit. Saopštili su da će ubiti 50 taoca za svakog njihovog člana ubijenog, a 20 ukoliko neko bude ranjen.

Uskoro se čula eksplozija i pucnji, a napadači su tijela nekoliko taoca bacili kroz prozor. Nakon dugih pregovora, teroristi su pustili 26 taoca, žena i male djece, a zahtijevali su povlačenje ruskih trupa iz Čečenije.

Trećeg septembra iz škole se začula eksplozija praćena paljbom iz vatrenog oružja. Nije jasno šta je izazvalo eksplozije, ali se pretpostavlja da su teroristi nehotice aktivirali eksploziv. Prema jednoj verziji, bombaš samoubica se raznio, a prema drugoj jedna eksplozivna naprava je pala i tako je detonirana.

Ekspolije su izazvale haos, taoci su pokušavali da pobjegnu kroz rupu u zidu, dok su teroristi pucali po njima. Specijalci su jurnuli ka školi, štiteći djecu svojim tijelima, zahvaljujući čemu su se desetine zatočenih spasile.

Nakon cjelodnevnih sukoba svi teroristi, osim jednog koji je zarobljen, su likvidirani. Poginulo je 300 ljudi, od čega 186 djece. Nekoliko desetina pripadnika specijalnih snaga Rusije je ubijeno ili ranjeno u napadu.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније