Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 09. 2014. 14:18 >> 14:17

UN SMATRA

"Svi činili ratne zločine u Iraku"

Zaključak vanredne debate zvaničnika UN u Ženevi je da su i islamistički borci i iračke snage ubijale civile i činile ratne zločine u posljednja tri mjeseca.

“Postoji "jak dokaz" da su pripadnici džihadističke organizacije Islamska država i grupe povezane sa njom vršile ciljano ubijanje, prisilnu promjenu vere, otmice, seksualno zlostavljanje i torturu“, izjavila je zamjenica visokog komesara UN za ljudska prava Flavija Pansijeri.

Iračka policija je ubijala pritvorenike, dok su irački vojnici granatirali i bombardovali gradove u kojima je poginulo i ranjeno mnogo civila, rekla je ona na zasijedanju Saveta UN za ljudska prava. 

"Sistematski i namjerni napadi na civile mogu biti ratni zločini i zločini protiv čovječnosti. Pojedinci, uključujući komandante, odgovorni su za te postupke", navela je Pansijeri. 

Ona je izrazila veliku zabrinutost zbog progona hrišćana, Jazida, šiita, Turkmena i drugih etničkih zajednica koje vrši Islamska država koja je od juna zauzela velike dijelove zapadnog i sjevernog Iraka, protjerujući 1,2 miliona Iračana iz njihovih domova. 

Vanrednu sjednicu je tražio Irak, uz podršku saveznika među kojima su SAD. Očekuje se da će se debata, u kojoj učestvuje 47 zemalja završiti dogovorom da se ispuni zahtjev Bagdada o slanju tima UN stručnjaka koji treba da sprovedu istragu o zločinima koje su počinili Islamska država i druge strane u tom sukobu. 

Irački ministar za ljudska prava Muhamed Šija Al Sudani izjavio je tokom debate da je Islamska država počinila varvarske zločine nad civilima u Iraku i da ta organizacija predstavlja prijetnju po teritorijalni integritet Iraka, ali i globalnu prijetnju. 

"Islamska državi nije irački fenomen, to je transnacionalni fenomen koji predstavlja eminentnu opasnost po sve zemlje svijeta, ona gazi sve principe ljudskih prava i međunarodnog prava", rekao je Al Sudani. 

UN su objavile da je u sukobima u Iraku u avgustu poginulo najmanje 1.420 ljudi, a najmanje 1.370 ljudi je ranjeno. Ovi podaci ne obuhvataju provinciju Anbar, a provjera činjenica je teška u oblastima gdje se vode borbe ili koje su izvan vladine kontrole.

(B92)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније