Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 09. 2014. 16:53 >> 16:55
6

RASMUSEN NAJAVIO

Spremamo baze i udarne jedinice na istoku

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen najavio je formiranje udarne jedinice za brzo reagovanje i gradnju baze na istočnim granicama Alijanse.

"Suočavamo se sa izmijenjenim svijetom i krizama na istoku i jugu koje ugrožavaju bezbjednost članica", ukazao je Rasmusen pred samit NATO koji treba da se održi u Velsu ove nedjelje.

Prvi čovjek Alijanse je otkrio da će jedna od glavnih tema na samitu biti formiranje udarne jedinice za brzo reagovanje od nekoliko hiljada vojnika, u koju će osim kopnenih, pomorskih i vazdušnih elemenata biti uključene i specijalne snage. 

“Ova jedinica će biti na veoma visokom nivou borbene gotovosti, a sastav će se rotirati u dogovoru sa zemljama članicama“, dodao je Rasmusen. 

Funkcioner NATO je obrazložio da će biti neophodno izgraditi prihvatne baze u istočnoj Evropi u kojima će biti stacionirano teško oružje, oprema, komunikacioni i komandni centri za potrebe nove formacije. 

On je istakao da NATO ne krši sporazum sa Rusijom iz 1997., kojim je dogovoreno da savez ne pravi permanentne baze na istoku, jer će nove baze biti tamo privremeno, sve dok to bude potrebno, a o njihovom broju i lokacijama članice će se dogovoriti na samitu. 

Generalni sekretar je istakao da je cilj formiranja nove jedinice i izgradnje baza da svakom kome padne na pamet da napadne neku od članica bude unaprijed jasno da će mu se suprotstaviti kombinovane snage NATO, a ne samo nacionalna vojska te zemlje.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније