Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 09. 2014. 19:18   >>  19:18 4

ORGANIZATORI

Australija ne želi Rusiju na Samitu G20

Australija tvrdi da će tokom predstojećeg Samita NATO-a u Velsu lobirati kako bi spriječila učešće Rusije i na predstojećem Samitu G20, kojeg ona organizuje.

Australijski ministar trgovine Andrju Rob je izjavio da su australijski zvaničnici intenzivirali međunarodne susrete s ciljem sprječavanja Rusije da učestvuje na Samitu zemalja G20 koji će se 15. i 16. novembra održati u australijskom Brizbejnu.

Rob je kazao da će i šefica australijske diplomatije Džuli Bišop i ministar odbrane Dejvid Džonston tokom predstojećeg Samita NATO-a u Velsu takođe lobirati da se ruska delegacija ne pozove na Samit G20.

Uporedo s tim, i australijska opozicija je poručila da ne žele ruskog predsjednika Vladimira Putina na Samiru u Brizbejneu.

"Sastanak G20 je međunarodnog karaktera i znam da nije lako Putinu reći dođi ili nemoj doći, međutim ja ne želim da ga vidim i upoznam", kazao je lider najjače opozicione Radničke partije Australije Bil Šorten.

Intenziviranjem sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku te zemlje, kao i sve češćim navodima o direktnom učešću ruske vojske u tim sukobima, vlasti Australije su uvele nove sankcije prema Moskvi, a premijer Toni Abot je u obraćanju nacionalnom parlamentu izjavio da "Rusija direktno i očigledno ugrožava suverenitet Ukrajine".

Samit NATO-a će biti održan 4. i 5. septembra u Velsu, a ukrajinska kriza i ruska uloga u njoj će biti jedna od glavnih tema. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je juče izjavio da Rusija NATO ne posmata kao partnera, već kao suparnika i dodao da će se i NATO adaptirati na tu činjenicu.

(AA)

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније