Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 09. 2014. 08:25 >> 08:24

PRIJEDLOG U PARLAMENU

Grčka će zakonom zabraniti rasizam?

Poslanici u Grčkoj su juče počeli raspravu o prijedlogu zakona kojim se zabranjuje poricanje holokausta i olakšava optuživanje za podsticanje na rasno nasilje, poslije niza napada na imigrante i porasta popularnosti ekstremne desničarske partije Zlatna zora.

Prema prijedlogu zakona, tužioci će moći da podižu optužnice za rasno zlostavljanje bez potrebe da žrtve preduzimaju bilo kakve pravne radnje.

Najveća predviđena kazna je tri godine zatvora.

"Mi već imamo zakone protiv rasizma, ali razloga zbog koga oni nisu primjenjivani bio je to što su se imigranti, na primjer, plašili da prijave zločine zato što nijesu imali odgvorarajuće putne dokumente, živjeli su nelegalno ili su strahovali od deprotacije", rekao je poslanicima ministar pravde Haralambos Atanasiju.

Grčki ombudsman je rekao da je primio 281 žalbu zbog napada motivisanih rasizmom i homofobijom tokom 16 mjeseci prije maja 2013. Rezutlati tih napada su bila četiri smrtna slučaja i 135 povreda.

 Iako će prijedlog najvjerovatnije biti usvojen, konzervativnije partije se protive novom zakonu.

Poslanik Zlatne zore Antonis Gregos rekao je da je zakon "satanska zavera".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније