Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 03. 2013. 09:36   >>  09:26

RAZOČARANI

Udvostručen broj štrajkača u Gvantanamu

Broj zatvorenika koji štrajkuju glađu u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi je udvostručen, saopštili su američki zvaničnici.

Upravnik zatvora, general Džon Keli, rekao je komisiji američkog Kongresa da su zatvorenici razočarani nakon što, uprkos najavama, Gvantanamo još nije zatvoren.

,,Bili su veliki optimisti da će Gvantanamo biti zatvoren. Navodno su bili razočarani... kada je predsjednik odstupio - barem su oni to tako shvatili – od zatvaranja te pritvorske jedinice", rekao je general Keli.

Dvadeset i četiri zatvorenika štrajkuju glađu i osmorica su toliko slabi da ih doktori silom hrane koristeći infuziju, rekao je portparol zatvora kapetan Robert Djuran. Dvojica zatvorenika su hospitalizirani zbog dehidracije, rekao je on.

Jedanaest godina pritvora

Keli je kazao da su neki od 166 zatvorenika stupili u štrajk glađu jer su isfrustrirani svojom situacijom.

Skoro svi zatvorenici nalaze se u zatvoru 11 godina bez optužbi, a polovini je odobren transfer ili oslobađanje, iako su i dalje u Gvantanamu.

U svom svjedočenju, Keli je rekao kao vjeruje da je namjera štrajkača bila da ,,podgriju situaciju i vrate tu temu u medije".

Predsjednik SAD Barak Obama naredio je 2009. zatvaranje Gvantanama za godinu, ali Kongres je blokirao napore da zatvorenici iz tog zatvora budu premješteni.

U januaru je zatvorena kancelarija Stejt Dipartmenta zadužena za premještanje zatvorenika.

Više od 50 advokata koji zastupaju zatvorenike pismeno su se obratili ministru odbrane Čaku Hegelu prošle sedmice, zatraživši pomoć u okončavanju trenutnog štrajka glađu.

Kazali su da je zdravstveno stanje štrajkača glađu alarmantno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније