Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 03. 2013. 12:06 >> 11:56
1

JAPANSKI PACOV

Glodar ugrozio Fukušimu

Jedan glodar izazvao je kratki spoj na električnom napajanju sistema za hlađenje bazena s potrošenim nuklearnim gorivom u Fukušimi. To je prouzrokovalo nestanak struje u čitavoj centrali i strah od novog izlivanja radijacije.

Građani Japana jutros su se probudili uz slike sprženog glodara dužine oko 15 centimetara koji je ponovo skrenuo pažnju na to koliko je oštećena nuklearka krhka i opasna po okolinu.

Teško oštećena nuklearna centrala ,,Fukušima 1"  u kojoj je prije dva dana iznenada nestala struja, žrtva je ,,male životinje", objavila je pres služba Tokijske elektroprivrede.

,,Mala životinja" je običan pacov, zaključili su svi japanski mediji na osnovu fotografija. Pacov je izazvao kratki spoj na sistemu za hlađenje bazena sa istrošenim nuklearnim gorivom u blizini reaktora broj 4, čija se provodna tabla nalazila u malom kamionu parkiranom u blizini reaktora.

Taj kratki spoj poremetio je napon u ostatku električne mreže koja napaja i druge djelove sistema za hlađenje, pa su svi reaktori i bazeni sa istrošenim gorivom odjednom izgubili dotok hladne vode.

Usljed toga u njima je počela da raste temperatura, što je izazvalo stah da bi moglo doći do ponovnog oslobađanja radijacije iz centrale "Fukušima 1".

U toj centrali, pored goriva koje se u znatnoj mjeri istopilo u unutrašnjosti četiri problematična reaktora, čuvaju se i ogromne količine utrošenog nuklearnog goriva koje je, mada nije bilo od koristi za proizvodnju struje, bilo pohranjeno na reaktoru i oko njega, čekajući rješenje za trajno odlaganje.

Istrošeno gorivo i dalje je izuzetno radioaktivno i zahtijeva konstantno hlađenje kako ne bi emitovalo radijaciju, pa i danas predstavlja potencijalnu opasnost.

Srećom, temperatura u reaktorima i bazenima sa istrošenim gorivom bila je vrlo niska, svega oko 12,13 stepeni Celzijusa, pa su inženjeri imali dovoljno vremena da otklone kvar prije nego što se gorivo zagrije do te mjere da počne da emituje radijaciju.

Pored raznih opasnosti za Fukušimu, niko se nije nadao napadu glodara na nuklearno postrojenje.

Ovaj sada već legendarni japanski glodar, izgleda nije svoj život dao uzalud, bar zbog dva razloga. Zahvaljujući njegovoj misiji, Tokijska elektroprivreda već je najavila preduzimanje mjera za zaštitu od prirodnih napasti, a japanski mediji su već otpočeli kritičko preispitivanje bezbjednosti centrale u Fukušimi.

Najveće pitanje koji oni postavljaju je zašto se elementi koji su esencijalni za hlađenje reaktora i bazena drže u lakim kamionetima, pod otvorenim nebom, gdje ih mogu ugroziti životinje i eventualni novi cunami, odnosno zašto nisu izgrađeni bar privremeni objekti za njihovo smještanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније