Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 09. 2014. 19:25 >> 19:23
1

ALI NE VOJNA

Keri: Možda saradnja i sa Iranom

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da "ne zatvara vrata" mogućnosti saradnje sa Iranom protiv ekstremističke Islamske države.

Kako je naveo, dvije zemlje ipak neće vojno sarađivati.

"Nećemo sarađivati sa Iranom što se tiče vojne akije, ali, kao što sam rekao otvoreni smo za razgovore", rekao je Keri novinarima nakon međunarodne konferencije posvećene Iraku.

Keri je kazao da SAD neće sarađivati sa Sirijcima što se tiče vazdušnih napada, ali i dodao da postoje "razni načini komunikacije da bi se izbjegle greške ili katastrofe". 

Iranski vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Hamenei, rekao je ranije u toku dana da Iran odbacuje američki predlog za saradnju u borbi protiv džihadista Islamske države u Iraku i Siriji. 

"Od samog početka SAD su nas preko svog ambasadora u Iraku pitale da li možemo da sarađujemo u borbi protiv Islamske države", naveo je Hamenei u saopštenju na svom zvaničnom sajtu. 

"Rekao sam "ne", zato što su oni isprljali ruke", naveo je on i dodao da je Keri "lično pitao (iranskog kolegu) Mohamada Džavada Zarifa koji je odbio taj zahtjev". 

Vašington je ranije zatražio pomoć svih regionalnih država u borbi protiv džihadista u Iraku, ali je prošle nedelje Keri odbacio mogućnost saradnje sa Teheranom zbog njegovog angažovanja u Siriji, tako da ni iranska ni sirijska vlada nisu bile pozvane na međunarodnu konferenciju posvećenu strategiji borbe protiv Islamske države u Parizu.

(B92)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније