Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 09. 2014. 22:42 >> 22:41
1

SVJETSKI JEVREJSKI KONGRES

Antisemitizam raste u Evropi

U Evropi raste antisemitizam, upozoravaju jevrejski predstavnici koji su se okupili u Berlinu. Samo u Njemačkoj, navode, proteklih mjeseci je zabilježeno više od 100 napada na Jevreje.

U Berlinu se početkom sedmice okupio upravni odbor Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC - World Jewish Congress), krovne jevrejske organizacije koja zastupa interese jevrejskih zajednica iz cijelog svijeta, prenosi Dojče vele.

Jedna od glavnih briga Kongresa, kako ističu govornici, je antisemitizam u Evropi, koji je od najnovijeg rata u Pojasu Gaze "masivno porastao", navodi Vivian Wineman, potpredsjednik Evropskog jevrejskog kongresa (European Jewish Congress Council). Wineman upućuje na porast anti-jevrejskih stavova posebno u Grčkoj, Poljskoj, Bugarskoj i Francuskoj.

U Parizu, kaže Francuz Paul Richter, je stanje "sasvim loše". Mnogi njegovi prijatelji, dodaje, na ulici više uopšte ne nose jevrejske simbole ili kapice koje nose jevrejski muškarci.

Ali i u Njemačkoj su, prema navodima WJC-a, učestali ispadi usmjereni protiv Jevreja. Između aprila i jula ove godine je registrovano 159 antisemitskih slučajeva, navodi Wineman. Posljednji se dogodio u ponedjeljak ujutro kada su otkriveni antisemitski grafiti na jednom jevrejskom spomeniku u Berlinu - nedaleko od hotela u kojem su se okupili predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa.

Wineman govori o "zeleno-crno-crvenoj alijansi" protiv Jevreja: muslimani, kao i desni i lijevi radikali koji dijele zajedničku anti-izraelsku ideologiju. "Ta alijansa je vidno antisemitski obojena." I u socijalnim medijima je, kaže Wineman, primjetan značajan porast antisemitskih izjava. Pozitivno je, međutim, da sada manje dolazi do napada, kaže Wineman i dodaje da se situacija unekoliko poboljšala otkad su Izrael i Hamas dogovorili primirje.

Wineman se zalaže za veće približavanje umjerenim muslimanskim grupama. "Muslimanske religijske vođe moramo pridobiti za to da u svojim zajednicama osude antisemitizam." Pozitivan primjer za to je fatva, koju su izdali britanski muslimani protiv terorističke organizacije, samoprozvane "Islamske republike u sjevernom Iraku i u Siriji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније